Történelmi háttér

HÜRREM és SZULEJMÁN - Kik is ők a történelemben?

Szulejmánról már hallottunk, ha mást nem, azt mindenképpen, hogy történelmünk 150 éves zivataros idejének kezdetét neki köszönhetjük.
Ki is ő valójában?
SZULEJMÁN valószínűleg 1494. november 6-án született Trabzonban. Édesapja I. Szelim, édesanyja pedig Hafsa Hatun volt.
Hódításai és kapcsolatai révén Nagy, Dicsőségesként vonult be Európa történetébe. Hazájában tehetsége már ifjúkorában megmutatkozott. Kiváló kormányzói képességgel rendelkezett, igazságszerető és szigorú erélyessége fogalom volt. Az ő idejében hozott törvények miatt az egyik legnagyobb hatású török uralkodó volt. Neve Törvényhozóként íródott be a török történelembe. Fejlesztette az ipart, a kereskedelmet és a földművelést, bőkezű volt a tudósok és költők iránt, és szigorúan ellenőrizte a hivatalnokokat.

Amikor 1520-ban trónra lépett, édesapja politikájával ellentétben nyugatra fordította figyelmét, és I. Ferenc francia királlyal szövetségben a Habsburg-ház nagy hatalmának megtörését tűzte ki politikájának fő céljául. Ezért fordult már 1521-ben a Habsburg-házzal szövetségben álló Magyarország ellen. Utat nyitott a török fegyvereknek és a török befolyásnak nyugat felé, és ezzel kezdetét vette Magyarország 150 éves megszállása.A Szultán utolsó magyarországi hadjárata során 1566-ban Szigetvár ostrománál halt meg 71 éves korában, 46 évnyi uralkodás után.
Szulejmánnak több ágyasától született gyermeke, ám törvényes felesége egyedül Hürrem Szultána volt.HÜRREM igazi neve, Alexandra Anastasia Lisowska, a korabeli Lengyel Birodalom (Ruszinföld) területén elhelyezkedő, Rohatyn nevű faluban született. Európában Rokszalána néven is emlegetik. Valószínűleg egy ortodox pap lányaként jött világra 1500 körül.
Egy éjjel a faluját megtámadják, családját a tatárok megölik, és őt elrabolják. Hosszú hányattatás után a Krími palotába kerül, ott megtanulja a fejedelmi élet szabályait, és bevezetik őt a palota kultúrájába. Később a Szultánnak ajándékozzák.
A szultán háremében a kezdeti szenvedések után különleges szépsége, kedvessége folytán, és a szultán anyjának bizalmába férkőzve eléri, hogy eltölthessen egy éjszakát az uralkodóval. Szulejmán adja neki a Hürrem nevet (törökül vidámat jelent), majd az első éjszakájuk után beleszeret és főágyasává választja. Később feleségül veszi, ez alapozza meg 30 évig játszott szerepét az oszmán történelemben. Szulejmánnak államügyekben is tanácsadója volt, öt fiút és egy leányt szült neki.
Hürrem nem csak szépségéről, hanem intrikus természetéről is híres és hírhedt volt. Saját és gyermekei útját egyengető ambíciói miatt nem egy ember vesztette el vagyonát, pozícióját vagy életét. Szulejmán olyan mély szerelmet táplált iránta, hogy hiába voltak távol egymástól hetekig, hónapokig, esetenként évekig, folyamatosan tartották a kapcsolatot.
Idősödve, a csapásoktól megtörve már meglátta a szenvedőket, többet törődött a szegényekkel: számukra ingyen konyhát, kórházat, iskolát, fürdőt építtetett.
Hürrem feltehetően maláriában halt meg 1558-ban. Szulejmán élete végéig gyászolta.

Forrás:

Hürrem szultána wikipedia

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook