Törökország legkedveltebb ételei… Az elsők között nem kap helyet sem a kebap, sem a döner
A TasteAtlas (Ízatlasz) gasztronómiai portál célja, hogy bemutassa az egyes nemzetek hagyományos receptjeit és legjobb éttermeit.
Az oldal szerkesztői több mint 100 olyan török ételről készítettek listát, amit mindenképp meg kell ízlelnünk. Követőik szavazatai alapján választották ki, mely török nemzeti fogások érdemelnének helyet a “Világ legjobb 100 étele” listán. A TasteAtlas olvasói 1-től 5-ig szavazhatnak kedvenc ételeikre, hogy azok helyet kaphassanak a világ legjobbjai között.
Lássuk akkor a TasteAtlas listáját! A különböző ételek mellett feltüntetik a pontszámot, és azt is, hogy Törökország mely vidéke híres a készítéséről.
Midye dolma (Töltött kagyló) – 5/5 (Egész Törökország)
Fırın sütlaç (Sült tejberizs) – 5/5 (Egész Törökország)

Gaziantep baklavası (Gaziantepi baklava) – 5/5 (Gaziantep)


Maraş dondurması (Kecsketejes-orchideás fagylalt) – 5/4,9 (Kahramanmaraş)

Aşure (Noé pudingja) – 5/4,8 (Egész Törökország)

İnegöl köfte (İnegöl fasírt) – 5/4,8 (İnegöl)
Mercimek çorbası (Lencseleves) – 5/4,7 (Egész Törökország)
Döner kebap (Forgatva sütött nyárshús) – 5/4,7 (Bursa)
Ezogelin çorbası (Ezogelin leves – vörös lencsével, rizzsel, bulgurral készül – a szerk. )– 5/4,7 (Dokuzyol)
Fordította: Dora Uysal
Forrás: www.hurriyet.com.tr, turkinfo.hu