Több százezer könyvet semmisített meg a török kormány, és ez még nem a vége

Erdoğan ki akarja radírozni az emberek emlékezetéből a 2016-os puccskísérlettel összekötött Fethullah Gülen alakját. Könyvkiadókat és szerkesztőségeket zárnak be, írókat vallatnak, és tudósokat bocsátanak el az egyetemekről.

Több mint 300 ezer könyvet távolított el a török oktatási minisztérium a török iskolákból és könyvtárakból, hogy megsemmisítse őket. Ziya Selçuk oktatási miniszter múlt héten bejelentette, hogy már 301 878 (!) darab könyvet megsemmisítettek, miután a kormány rászállt Fethullah Gülen személyére.

Az imám és hitszónok Gülent a 2016-os puccskísérlet fő felelősének tette meg Erdoğan, bár Gülen tagadta a vádat. Gülen egyébként a mérsékelt teológia képviselője, az iszlám reformjára törekszik, és legfőbb tanítása a vallásközi párbeszéd.

Fiatal, ellenzéki újságírók kis csoportja működteti a Turkey Purge hírportált, amely szerint 2016-ban egy olyan matematikakönyvet is betiltottak, amely Gülen kezdőbetűit szerepelteti, igaz, egy ábrán: “F-ponttól G-pontig”.

2016 decemberében Törökországban 1,8 millió tankönyvet semmisítettek meg, majd nyomtattak újra, mivel szerepelt bennük a “Pennsylvania” szó – ahol most Gülen él egy őrzött létesítményben.

Ankarában a Gülen nevet tartalmazó utcákat is átnevezték.

A szólásszabadságért küzdő szervezetek szerint a török oktatási miniszter kijelentése kifejezetten aggasztó.

“Csupán három év alatt a törökországi könyvkiadást megtizedelték. 29 kiadót zártak be azonnali hatállyal arra hivatkozva, hogy terrorista propagandát folytatnak” – írta a PEN International és az English PEN egy közös nyilatkozatban.

Az English PEN egy 2018-as jelentése szerint a puccskísérlet óta 200 médiumot és kiadót zártak be, 80 írót vetettek alá vizsgálatoknak és büntetőeljárásnak, és 5822 tudós bocsátottak el 118 egyetemről.

A jelentés szerint Törökországban kritikus helyzetbe került a szólásszabadság.

“A kormány drámaian kiterjesztette a befolyását a médiára és a könyvkiadásra, így hallgattatva el a kritikus hangokat”, írja a PEN. A szervezet felszólította a török hatóságokat, hogy engedjék újranyitni a független kiadókat, és szüntessék be a szólásszabadságot támadó intézkedéseiket.

Forrás: hvg.hu, turkinfo.hu

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook