Szulejmán 3. évad 165. rész (2016. 03. 09.)

*Hatice összeomlik a fájdalomtól, amikor meglátja a koporsóban fekvő Ibrahim élettelen testét. Beyhan és Gülfem próbálja megnyugtatni a zaklatott Haticet.
*Szulejmán összehívja a dívánt.
*Az egész hárem Ibrahim haláláról pusmog. A szóbeszédet meghallja Sah szultána is, aki Afife asszonytól szeretné megtudni, hogy mi igaz a pletykából. Afife asszony megerősíti a hírt.
Hatice: Ibrahim. Álom volt, ugye?
Beyhan: Haticem.
Hatice: Nem esett baja. Igaz? Mondd, hogy életben van. Kérlek.
*Hatice dührohamot kap, amikor nem találja Ibrahim testét...
*A szultán parancsára Nasuh Efendi egy olyan helyre temeti Ibrahimot ahol senki nem talál rá, még ő sem. Ibrahim temetése közben elered az eső,mintegy jelképezve, hogy még az ég is siratja őt. ”Matrakos. Temesd el Ibrahimot. De testét úgy add át a földnek, hogy senki ne tudja, hol nyugszik. Még én sem.”
 
Hatice: Te voltál, ugye? Elvetted tőlem. Nem is tagadod? Mondj valamit. Hogy tehettél ilyet? Miért kellett meghalnia? Valamit ártott? A testvéred, a társad volt.És te megöletted,miért kellett?Beszélj már!Miért csináltad?! Mit vétett neked Ibrahim? De ha ő vétett is uram, én mégis mit ártottam? Az életem volt. A mindenem. Apja gyermekeimnek.
Szulejmán: Haticem.
Hatice: Ki vagy te? Mert a bátyám nem lehetsz. Ő nem volna ilyen igazságtalan, lelketlen,számító.
Szulejmán: Testvérem.
Hatice: Hagyj békén! Undorodom tőled! A testvéred pedig nem vagyok többé!Ahogy a szemedbe nézek...tudod, hogy kit látok most? Apámat.
*Hatice az uralkodótól távozva a hárembe megy, hogy szembenézzen Hürremmel...
Mehmet: Nem találok rá magyarázatot. Az uralkodó mindig kiállt Ibrahim mellett. Évtizedeken át volt feltétlen a bizalma, testvérként szerette.
Mihrimah: Én ezt nem értem. Vajon mi történhetett, hogy hirtelen odalett?
Hürrem: Félek, ezt már sosem fogjuk megtudni. Eltávozásának tényét viszont el kell fogadnunk. Apátoknak nyilván jó oka volt a döntésére. Ne vitassuk. Élnünk kell tovább az életünket.
Mihrimah: Remélem, Hatice szultána is képes lesz rá.
Hürrem: Allah erőt ad neki.
Mehmet: Én ezt ennyivel nem tudom elintézni. Irtózatos bűnt kellett elkövetnie, hogy így végezze, mint fővezér.
Hürrem: Számtalan pasa és bég végezte így, fiam. Jön majd másik. Pótolható. Azért imádkozzunk, hogy apátok helye még sokáig sajátja legyen.
 
*A díván tagjai találgatják, hogy mi okozta Ibrahim vesztét.
Hürrem: Szultánám. Allah adjon neked hitet és erőt. Fogadd részvétemet.
Hatice: Miattad kellett meghalnia. A hazugságaid, a rágalmaid juttatták a sírba őt.
Hürrem: Úrnőm, megértem a fájdalmadat, őszintén.
Hatice: Még ha átélnéd sem értenéd meg... Átkozom a napot, amikor az a hajó idehozott! Mindent tönkreteszel! Mindent és mindenkit!
Hürrem: Szultánám. Akármit is hiszel, ehhez semmi közöm nem volt. Kérdezd a bátyádat.
Hatice: Végig azon mesterkedtél, hogy befeketítsd őt! Igenis a mocskos hazugságaid vitték el! De itt és most megesküszöm neked, hogy te sem húzod már sokáig. Én magam küldelek a pokolra, Hürrem. És nem érdekel, hogy én is odakerülök miatta. Örömmel viselem majd. Mert tudni fogom, hogy te is mellettem rohadsz!

Szulejmán: Az ismert események tükrében a megüresedett szeraszkeri tisztségre új elöljárót nevezek ki.

Ibrahim pasa feladatkörét törvényeink szerint a mai nappal helyettes állami fővezíre, Ayas pasa veszi át...
Elöljáró: Feljebb való személy, aki a többieknek parancsol. A község ügyeire befolyást gyakorló hivatalos személy.
*Sümbül aga azonnal Hürrem szultánához rohan Ayas pasa kinevezésének a hírével.
*Szulejmán kinevezi Lütfi pasát Rumélia beglerbégjének.
 
Hürrem: Én figyelmeztettem őt, Sümbül. Többször is méghozzá. Ibrahim pasa inkább azt választotta, hogy harcol ellenem. Sajnálom, hogy meghalt, de emiatt nem érzem magam vétkesnek. Még ma is élne ha csendben elvonul. A kinevezés hírét Rüstemnek is vidd el. Ő a következő, akit a dívánba kell juttatni.
Sümbül: Már ide is kérettem, utólagos engedelmeddel. És ami még szintén kedvező lehet, hogy Lütfi pasát a szultán parancsára kijelölték Ruméliai beglerbégnek.
Hürrem: Pazar. Tolmácsold neki őszinte elismerésemet. És emlékeztesd, hogy a jövőben ugyanúgy várom a jelentéseit.
Sümbül: Szultánám. Nem épeszű, amit gondolok, tudom. De szavamra úgy érzem, hogy Ibrahim pasa nem ment el végleg.
Hürrem: Sümbül. Ibrahim nincs többé. Soha nem is lesz. És nem csak ő tűnik el, eltávolítok innen mindenkit aki nekem valaha is ártott.
Sümbül: Nem csak a hárem, az egész világ fejet hajt majd előtted. A földkerekség legnagyobb úrnője leszel.
*A Matrakos elmegy Esmanurért és magával viszi.
Beyhan: Haticem. Lám mily kegyetlen az élet. Mindkettőnket ugyanazzal a sorssal büntetett (Hatice visszaemlékezik Beyhan évekkel ezelőtti szavaira - akkor fogja csak megérteni a fájdalmát amikor egy napon Szulejmán tőle is elveszi a férjét). Nehéz tudom, de muszáj túlélned. Mert nem vagy egyedül. Gyermekeid vannak. Kötelességed,hogy őket felneveld.
*Hatice elmondja a gyermekeinek,hogy az apjuk többé nem tér vissza. Legalábbis hozzájuk nem, hanem a mennyben várja majd őket.
*A Matrakos Kudret agára bízza a kis Esmanurt. Megparancsolja neki, hogy épségben juttassa el a kislányt Ibrahim pasa családjához. Egy hajó fedélzetén indulnak Pargába...
*Musztafát és Mahidevrant is nagy fájdalommal tölti el Ibrahim halála. A pasa halálával a legerősebb támogatójukat vesztették el.
 
Hatice: Annyi fájdalmat adtál már. Ezt is el kellene viselnem? Számtalan próbatételedet kiálltam és bizonyítottam. Mit vársz még tőlem? Hol a vége? Hogy szűnhet meg a szenvedésem? Mondd meg. Mutass utat és én engedelmesen követni fogom (megszólal Ibrahim hegedűjátéka).
*Hatice a hegedűszót követve megpillantja az erkélyen álló Ibrahimot...
Hatice: Ibrahim? Miért mentél el? Miért hagytál el?
Ibrahim: Sohasem hagylak el. Ígérem. A szívem mindig veled lesz.
Hatice monológ: Kedvesem. Te, ki a messzeségben is engem vágysz. Légy türelemmel még egy kicsit. Indulok hozzád, hogy újra eggyé váljunk a távoli ismeretlenben. Meghallottam hívó szavadat, kérlelésed. Én kedvesem, én uralkodóm. Akarom, hogy a szerelmünk végtelen legyen. Megszabadulok én is a földi béklyómtól. Én kedvesem, ígéreted nem kell tovább tartanod, visszaadom a szíved. Hogy testünk távoli világunkban újra egybeforrjon.
*Ibrahim lelke elszáll, Hatice pedig bánatában a mélybe akarja vetni magát, de Sah megakadályozza benne és megesküszik a testvérének, hogy tönkreteszi Hürremet.
Hatice: Én ezt nem bírom.
Sah: Dehogynem. Ne hagyd el magad, jó? Minden rendbe jön. Higgy nekem. Megfizet az, aki ezt tette veled. Szavamat adom rá. Csak légy erős.
Hatice: Esküdj meg erre! Esküdj!
Sah: Isten a tanúm és az ő nevére esküszöm, hogy aki ezt a kínt hozta rád, hasonló kínok között hal meg.
*Hürrem gratulál Ayas pasának a kinevezéséhez, majd kiadja az első feladatát, ami nem más, mint a dívánba juttatni Rüstem agát.
 
Forrás:www.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun AK. all@rights reserved
A jegyzet engedély nélküli felhasználása vagy forrásoldal nélküli másolása tilos!
Következő rész:2016.03.16 21:25-kor az RTL Klubon!

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook