Szulejmán 3. évad 161. rész (2016. 02.10.)

*Nigar elbúcsúzik a kislányától, mert Rüsztem távozásával neki is mennie kell.
*Az esti vacsorán Hürrem nyíltan provokálja Haticet, aki végül nem tudja türtőztetni magát és vitába száll vele, aminek a vége az lesz, hogy Sah távozásra szólítja fel. Az újdonsült szultána célja, hogy egyre jobban Hürrem bizalmába férkőzzön. Hatice pedig nem érti a testvére viselkedését és már bánja, hogy a fővárosba hívta.

*Hürrem részletesen elmeséli Sahnak Ibrahim és Nigar viszonyát, majd kitér a kis Esmanurra is.

*Ibrahim azzal nyugtatja Nigart, hogy még látja a lányát. Az asszony pedig arra kéri a pasát; ne hagyja, hogy Esmanur elfelejtse őt.
Ibrahim: Megígérem, hogy gyakran fogom emlékeztetni őt terád. Isten áldjon. Jó utat neked, asszony.
Nigar: Pasám, valamit azért szeretném, ha tudnál. Akármi is történt, minden viszontagság ellenére, én mindig szerettelek. Ez a mentségem a tetteimre. Nem számít mától, kivel és hol leszek. Szívem örökké tiéd. Köszönöm, hogy voltál.
 
*Hatice számon kéri az uralkodót, hogy miért nem hagyta jóvá Ibrahim döntését és bízta a kádira a döntést.
*A bába figyelmezteti Nurbahart, hogy még véletlen se szólja el magát az állapotáról, mert máskülönben másnap reggel repül a palotából.
Mehmet: Mégis mióta tart Taslicalival ez a dolog?
Mihrimah: Még hányszor mondjam el bátyám? Nincs semmilyen dolog. Nem is lehet.
Mehmet: Úgy miért fenyegettél meg engem? Mondván, ha nem hallgatok akkor te sem.
Mihrimah: Azért, mert nem szeretném, ha baja esne. Pusztán amiért váltottunk egymással néhány mondatot. Ha csak persze neked azóta nem járt el a szád és a fejét vették még aznap.
Mehmet: Az igazat mondd nekem, Mihrimah.
Mihrimah: Azt hallottad. Egyébként Ibrahim pasához jött csak véletlenül összefutottunk.
Mehmet: Mihrimah...
Mihrimah: Mi lenne, ha nem velem, hanem saját bajaiddal foglalkoznál? Nurbahar terhessége ma-holnap kiderül. Annyi lány elegyében titokban nem tarthatja. Ha pedig atyánk megtudja, oda a hőn áhított szandzsákodnak, mert nem fog elengedni.
Mehmet: Hogy gyermekem éljen, annak van módja?
Mihrimah: Nincs.
*Fatma állapota egyre rosszabbodik, amit tetéz, hogy Musztafa egyik ágyasa várandós lesz. Mahidevran rohan a fiához az örömhírrel.
 
*Megkezdődik Ibrahim pasa és Seyhi Efendi pere a kádi előtt. A meghallgatáson Szulejmán is részt vesz. ”Kiabálhatod te embertársadra, hogy hitetlen és nem az én utamat járja, de amíg csak kiabálod, te ugyanaz vagy és előbb leszel kitéve saját utad viszontagságainak.”
Jean de la Forêt: Engedelmeddel, a királyunk aggodalmát is tolmácsolnám. Tudomására jutottak bizonyos belső ellentétek. (Machiavelli kötete Firenzéből érkezik)
Ibrahim: Monsieur Forêt, az oszmán birodalom nem holmi törzsi nemzetségi horda. Törvények irányítják, melyeket kivétel nélkül betartatunk. Amennyiben személyemre gondolt, az igazságom diadalmaskodik majd.
*Sah tudni szeretné Haticetől, hogy miért nem mesélte el a teljes igazságot Ibrahim és Nigar viszonyáról. Hatice persze azonnal rájön, hogy Hürrem mondhatta el a testvérének.
Hatice: Látom, téged is hamar magához édesgetett. Elcsábított azzal a mérgezett nyelvével.
Sah: Ne magadból indulj ki, testvérem. Ha én nem akarom, engem senki el nem csábíthat, mert megtanultam a földön járni.
Kádi Efendi döntése: ”Egyfelől kapjon 100 botütést. Ezt követően 5 esztendőnyi száműzetést, mit Rodosz szigetén köteles letölteni gályarabságban, annak végeztével pedig kerüljön Rodosz várbörtönébe további 5 esztendőre.” - A rágalom pedig az emberölés utáni legsúlyosabb bűnök egyike.
*Nasuh Efendi elmondja Ibrahimnak a kádi döntését, aki úgy dönt, hogy saját szemével nézi meg a piactéren a büntetést, amit kiszabtak az őt rágalmazóra.
*Szulejmán tiszteletét teszi a kádinál. Ebussuud Efendi bepanaszolja Petru Rarest (ő volt az, aki megtagadta a hús szállítást és ezzel húshiányt okozott az ünnepek kezdetekor).
 
Hürrem: Megvan a döntés? Hogy határozott a kádi efendi?
Sümbül: Szultánám, Seyhi efendit súlyosan megbüntette, míg Ibrahim pasát tisztázta.
Hürrem: Miért nem lehet kikezdeni? Akármit teszünk, a pasa mindig megússza valahogy. Mintha valami amulett védené.
Sümbül: Nem amulett az, magad is jól tudod, úrnőm. Egyszerűen az uralkodó mögötte áll. És ezzel a határozattal Ibrahim pasa újra elnyerte a nép tiszteletét. Mert mától egy csapásra megszűnnek majd a szóbeszédek.
Hürrem: Keresd meg nekem Ayas pasát. Azonnal beszélni akarok vele.
Sümbül: Igenis, szultánám.
HÜRREM & IBRAHIM - 2:2
Hürrem: Ayas pasa, rosszul állunk. Ibrahim pasa most olyan bizalmat élvez, amit még soha. A kádi felmentette őt, amivel nem számoltam. Az emberek pedig emiatt újra rettegni fognak tőle.
Ayas pasa: Egy időre valóban elhallgattatta őket. De meglásd, eljön a napja, hogy újra szembe szállnak vele. Ugyanis a pasa akármit is tesz, mindig több ellensége lesz, mint ahány követője.
Hürrem: Ayas pasa, neki sajnos az is bőven elég, ha az uralkodó követi. Semmi szüksége másokra. Valahogy láttatnunk kéne a szultánnal a valódi arcát. Felfedni a sötét titkokat, amit őriz. Mert vannak neki, ebben biztos lehetsz.
Ayas pasa: Igyekszem utánajárni, szultánám. Csak ugye a pasa közismerten elővigyázatos. Kétlem, hogy nyomot hagyna.
Hürrem: Még ő is hibázhat. Van olyan kevély, hogy önérzetből is valami apróságot maga mellett tartson.
*Musztafa a kedvencei közé teszi Ayse asszonyt, aki gyermekkel készül megajándékozni őt.
 
*Fatma meghallja, hogy Ayse asszony kivételezett lett, amiért Musztafa gyermekével várandós.
Hürrem: Továbbra is lenyűgöz a magabiztosságod. Nagy kár, hogy ezt hamarosan a csalódás váltja fel. Ebben biztos vagyok. Amit viszont még nem tudok, hogy milyen formában ér utol téged. Képes leszel emelt fővel távozni vagy megvárod amíg kihajítanak innen?
Ibrahim: Ezt a kérdést nem önmagadnak kéne feltenni?
Hürrem: Azt hittem, már beletörődtél abba, hogy nekem legfeljebb a holttestem hagyja el a palotát.
Ibrahim: Nekem is, nekem is.
*Mihrimah azt hazudja Mehmetnek, hogy Nurbahar már nem várandós, mert reggel az utasítására a bába már elvégezte az abortuszt. Közben ez nem igaz, mert a “műtétre” csak este kerül sor. Mihrimah azért hazudja ezt, mert nem akarja, hogy Mehmet megakadályozza.
*Mihrimah megfenyegeti Kiraz agát, ha eljár a szája arról, amit látott, akkor a fejét veszi (Nurbahar terhesség megszakítását).
*Ayas pasa megkörnyékezi Dzselálzádét.
Szulejmán: Ibrahim, neheztelsz még rám?
Ibrahim: Eddig sem tettem. A döntésed indokolt volt, nagyuram. Ha vitattam is dacból, amit röstellek és bánok.
Szulejmán: Én is bánom, de ha nem ilyen módon tisztáznak téged, úgy még inkább előkerült volna, hogy külön is pártfogollak. És a hangok nem szűntek volna. Hanem az eddiginél is hevesebben zúdulnának rád. Fontos volt láttatni az emberekkel a törvény erejét.
Ibrahim: Nagyuram, a belém vetett bizalmadat sosem játszanám el. Előbb adnám az életemet, minthogy a támogatásodat elveszítsem.
 
*Ayas pasa észrevesz egy (“titkos” megbeszélés) bejegyzést, ami akkor kelteződött, amikor az uralkodó Manisaban volt.
*Fatma rátámad Ayse asszonyra, mert meg van győződve róla, hogy ő fertőzte meg a fiát. Mahidevran jelenti Musztafának, hogy Fatma teljesen megőrült és a legjobb döntés az, ha elküldi a palotából Hafsa Sultana Ispotályába.
*Ayas pasa átadja Hürremnek a megszerzett dokumentumokat. ”Ibrahim pasa egy korábbi beszélgetésünkkor galambnak mondott engem, akire ő a nagy sas bármikor lecsaphat és széttépheti egy pillanat alatt. Hát most repülök is a szultánhoz, de mint hírvivő, mint egy postagalamb. Ha tud, csapjon le.”
*Ayas pasa átadja Szulejmánnak azt az iratot, ami azon a bizonyos találkozón készült, amikor Ibrahim arról beszélt, hogy ő irányítja az uralkodót.
*Ibrahim és Ebussuud efendi ismét összekülönböznek egymással.
Ibrahim: Az igazságot akarod ismerni? Előtted áll. Ugyanis én határozom meg. Gondolod, hogyha más döntést hozol, azt annyiban hagyom? Láthattad, elég egyetlen szavam az uralkodónál, de ha mégsem, a díván szabályainak értelmében elrendelhetem a teljes személyi védelmemet, ugyebár.
Ebussuud: Lehet, hogy szükséged is lesz rá. Hogy ne tedd tönkre még azokat is, akik esetleg a javadat akarják.
Ibrahim: Mint te a fiadét?
 
Forrás:www.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun AK. all@rights reserved
A jegyzet engedély nélküli felhasználása vagy forrásoldal nélküli másolása tilos! Következő rész:2016.02.17 21:20-kor az RTL Klubon!

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook