Szulejmán 3. évad 132. rész (2015. 07. 15.)

Szulejmán: Nem, a büszkeség nem lehet mentség a tetteidre. A nagyságnak is megvannak a határai Ibrahim, mégis átléped azokat. Szégyen, valahányszor leveszem rólad a tekintetem, ugyanabba a csapdába esel. És én mégis minden alkalommal kezemet nyújtom, hogy kiemeljelek onnan. Ám ezúttal ne is reméld, hogy ezt teszem, Ibrahim. Vagy kimászol magad ebből a kátyúból, vagy ott végzed teljes magányodban. Most elmehetsz.
*Ibrahim elmondja a Matrakosnak, hogy Hatice hajlandó megbocsátani neki, de a dolgok állása szerint az uralkodó nem.

Mahidevran: Őseid a te korodban már mind biztosították a gyermekáldást.
Musztafa: Elhiszem, de nekem most nem ez a legfontosabb. Türelmedet kérem ez ügyben.
Mahidevran: Tényleg kifutsz az időből, fiam. A mostani helyzetben a jövő még bizonytalanabb. Gondolnod kell a folytonosságra. Láttatni, hogy vérvonalunk nem szakad meg. Hogy a népünk támogatását elnyerd, az szükséges, hogy mielőbb kiállj eléjük fiú gyermekeddel. Vetélytársaidnak a trónra nem adhatsz esélyt.
 
*Fidan azt javasolja Fatmanak, hogy ne adja fel és küzdjön Musztafa kegyeiért - mivel őt is szorítja az idő (trónörökös kérdés).
*Gülsah kiakarja szedni Fatmaból, hogy ki az uralkodó ágyasa, de Afife asszony rajtakapja őt és kínpadra küldi.

Afife asszony levele Szulejmánnak ... - Rüstem az elolvasása után összetépi a papírost.

"Nagyuram. Kérted, hogy tájékoztassalak a hárem ügyeiről, különösen, ha rendkívüli esemény történik. Sajnos a napokban egy ilyennel néztünk szembe, amikor is egyik ágyasod, Nadja véget vetett életének. Felmerült azonban a gyanu, hogy mégsem önkezével, ezért Hatice szultána vizsgálatot rendelt el. Eredményre még nem jutottunk, de a szultána - Hürrem asszonyodat látja a dolog hátterében."
 
Ibrahim: Iszkender Cselebiről van szó. Rosszul mérte fel a terepviszonyokat és emiatt félő, hogy súlyos veszteségekkel érünk Bagdadba. Már most nehéz fegyvereink nagy része és jó néhány katonánk is odaveszett. Utóbbi alighanem egy járványnak köszönhetően. Ez még nem bizonyos. Kivizsgálás alatt áll. Ennek okán, engedelmeddel - felmenteném őt a hivatalából. Iszkender révén veszélybe került a hadjáratunk.
Szulejmán:Iszkender Cselebi.Hallottad Ibrahim pasa szavait,hogy a mostani helyzetért téged okol.Mit tudsz rá mondani?
Iszkender: Elutasítom a vádat, nagyuram. Én mindvégig a te parancsaidat szorgalmaztam. Ha valaki, akkor éppen a pasa felelős a helyzetünkért. Elvégre ő ragaszkodott ahhoz, hogy a sereg Tebriz ellen vonuljon.
Ibrahim: Nagyuram, engem erre a hadjáratra úgy küldtél el, hogy fogadjam meg és kövessem Iszkender Cselebi tanácsait. Mondván, hogy az ő tapasztalata már bizonyított. Ennek ellenére seregünk most szétesőben van, fegyvereink pedig fogynak. És van még egy másik dolog is. Saját emberei szemet vetettek rá és megpróbálták ellopni a katonák zsoldját.
Iszkender: Mondtam, hogy ehhez nincs közöm. Valaki le akart járatni.
Szulejmán: Iszkender Cselebi, ezek mind súlyos vádak. És érdemben nem beszéltél ellenük. Elrendelem, hogy az ügyet a katonai tanács vizsgálja ki és állapítsa meg a felelősségedet.
 
*Hürrem megszidja Gülsaht amiért saját kezébe vette az irányítást és saját szakállára nyomozni kezdett, hogy megtudja, ki a szultán ágyasa.
*Esma megkéri Gülsaht, hogy szóljon Firuzenak, mert Hürrem kéreti.
Hatice: Hallom, hogy Hürrem igen csak megkedvelt téged.
Firuze: Segítettem a gyermekén. Talán ezért.
Hatice: Csak vigyázz. Meg ne tudja, hogy ki vagy. Különben ártani fog.
Firuze:Ügyelek rá, szultánám. Úrnőm, tudhatom, hogy miért ő kapta meg a levelemet?
Hatice: Nem ellened irányult. Hirtelen ötlet volt. Egyébként gyönyörű-szép szerelmes sorok.
Firuze: Igen, én is olvastam. Nem akarom, hogy miattam ártatlan emberek haljanak meg. Nem helyes ez így, derüljön ki az igazság. Engedd, hogy színt valljak.
Hatice: Még nem lehet, Firuze. Az uralkodó távollétében a te halálodat jelentené. Azt viszont jó ötletnek tartom, hogy az uralkodónak válasz levelet írj.
Firuze: Nagyon köszönöm, úrnőm.
Hatice: Juttasd el hozzám, és elküldöm. De mindezt titokban. Senki se tudjon róla.
Firuze: Bízhatsz bennem.
 
*Gülsah kihallgatja Hatice és Firuze beszélgetését, amiből rájön, hogy a lány a szultán ágyasa - Hatice elfogatja és börtönbe záratja őt.
 
Gülsah: Engedj ki azonnal!
Nigar: Előbb tudni akarom, hogy miért zártak be.
Gülsah: Esküszöm, nem tettem semmi rosszat. Firuze asszony után indultam a kertbe. Amikor láttam, hogy Hatice szultánával beszélget, gyanúsnak véltem, ezért kihallgattam őket. Kiderült, hogy ő az ágyas, akit kerestünk mindvégig.
Nigar:J ól hallottam? Firuze a kedvenc?
Gülsah: Csak ő lehet.
Nigar: Biztos vagy ebben?
Gülsah: Igen. Máskülönben miért zártak volna tömlöcbe? Nem akarják, hogy bárkinek is elmondjam. Jelentsd a szultánának, majd ő kijuttat innen.
Nigar: Jó, csak maradj nyugton. Várj türelemmel. Ne kelts feltűnést. És senki másnak ne szólj erről.
 
Nigar: Gülsah börtönben van.
Hürrem: Tudom. Kiderült, miért?
Nigar: A szokásos tiszteletlensége. Ismerjük. Távol áll tőle a jó modor. A belső kertben összefutott Hatice szultánával és állítólag meghajlás nélkül továbbment. Az úrnő pedig ezt zokon vette.
Hürrem: Ez a nő tényleg egy Isten csapás. De úgy kell neki! Maga főzte, egye is meg.
Nigar: Nem is segítesz neki, szultánám?
 
*Szulejmánnak átadják Bagdad kulcsát.
*Ibrahim megfenyegeti Ulama pasát, aki kénytelen lesz Iszkender ellen tanúskodni.
 
Iszkender: Akit egy pasa haditanács elé visz, az nem úszhatja meg, hogy a fejét vegyék.
Rüstem: Az uralkodó ezt nem engedné.
Iszkender: Rüstem aga, ha mégis nekem lenne igazam, már csak benned reménykedhetnek. Ígérd meg nekem, hogy megszabadítod Szent Államunkat ettől a gyaúr Ibrahimtől.
Rüstem: Nagy terhet rósz rám.
Iszkender: Esküdj meg!
Rüstem: Egyetlen dologra esküdhetem. Ha neked véredet ontják, a pasa sosem tér haza.
 
Nigar: Hatice szultána elrendelte a kivégzésedet. Ne ess kétségbe. Segítek. A szultánának van egy ötlete, hogy hogyan úszhatnád meg.
Gülsah: Hogyan? Mondd már akkor!
Nigar: Hatice szultána erről még nem szólt senkinek. Meg kell szabadulnod tőle.
Gülsah: Neked elment az eszed. Ezt hogy gondoltátok?
Nigar: Mondtam, más esélyed nincs.
Gülsah: De ő Hatice szultána, a közelébe sem mehetek. Ha csak hozzáérek, ott helyben végeznek velem.
Nigar: És akkor? Máshogy nem?
Gülsah: Miért nem te csinálod?
Nigar: Mert a szultána így látja biztosnak. Ki gyanakodna rád, amikor itt vagy elviekben. Nincs értelme tipródnod. Vagy te ölöd meg, vagy ő téged.
Gülsah: Ahhoz ki kéne jutnom.
Nigar: Ma este kikerülsz, ne félj. Felfelé indulva a lépcsőfordulónál elrejtek egy handzsárt.
Gülsah: Egy handzsárt? Nem értem. Azt mondtad, öngyilkosságnak kell tűnnie.
Nigar: Először is álmában megfojtod. Azután kivérezteted. A tőrt hagyd a keze ügyében. Tudjuk, korábban is próbálta már. Ezért hihető lesz. Menni fog? Képes vagy rá, ugye?
 
Ibrahim: Egy ilyen nagyszerű államférfi, mint amilyen te vagy, hogy juthatott idáig? Pedig te mindent elkövettél, hogy a kudarc engem érjen utol. És mit értél el vele? Semmit. Mi lett a vége? Ez. Az uralkodó az imént helyben hagyta a törvényszolgák határozatát. Holnap kivégeznek téged hazaárulásért. Még én holnapután is az államot irányítom majd.
Iszkender: Hogyha e világon már nem is pasa, a túlvilágon elkaplak. Hidd el, te is követsz engem hamarosan.
Ibrahim: Igen, egy nap engem is utol ér majd a végzet. Csakhogy te szégyenben halsz meg, én pedig hősként fogok a csatatéren.
Iszkender: Ebben se légy olyan biztos. Más is meglátja majd a valódi énedet és nem lesz kegyelem.

*Iszkender Cselebit felakasztják ...
*Szulejmán rémálmában Iszkendet Cselebit látja, aki azzal vádolja, hogy ártatlanul ölette meg őt. "Nagyuram, ártatlan voltam. Miért hagytad, hogy kivégezzenek? Nem volt értelme a halálomnak. Ennek a bűnnek a terhe - örökké nyomja majd a lelkedet." Szulejmán arra riad fel, hogy úgy érzi megfullad - álmában Iszkender fojtogatja.
 
Szulejmán: "Ibrahim! Hazudtál nekem. Miattad egy ártatlan ember halálát okoztam. Kívánom, hogy az ő sorsára juss, és tenni is fogok érte!"
 

*Gülsahnak sikerül megszöknie a tömlöcből, majd elindul, hogy beteljesítse Nigar tervét.

Forrás:www.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun AK. all@rights reserved
A jegyzet engedély nélküli felhasználása vagy forrásoldal nélküli másolása tilos!
Következő rész:2015.07.22 21:20-kor az RTL Klubon!

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook