Szulejmán 2. évad 119. rész (2015. 04. 15.)

* Hatice szembesíti Naszuh Efendit a Hürrem által írt levél tartalmával,majd rákérdez,hogy a pasának volt e viszonya Nigarral. A Matrakos mindent tagad és magára vállalja, hogy ő Nigar gyermekének az apja.

Ibrahim: Híreket kaptam a magyar királytól. Alvise Gritti kapcsán. Mint tudjuk már korábban szemet vetett a magyar trónra. Ennek sokadik lépéseként lefejezte a váradi püspököt. Ám a magyar nép ezt szerencsére már nem tűrte el. A napokban foglyul ejtették és tömlöcbe vetették, majd kegyetlenül kivégezték. Reggel a kezeit, délben a lábait, míg este a fejét vették.
Szulejmán: Így jár az aki a magyar trónra önkényesen igényt tart. Pillanatig sem bánom, mert halála tökéletes és egyben intő példával szolgál mindazoknak, akik akaratom ellenére uralkodói álmokat szövögetnek.

Ibrahim: Miközben itt vártalak, felötlött bennem egy régebbi tanításom. A három ragadozóról. Ha még emlékszel. A három vadról, mely az ember lelkét falja. (ez okozta a későbbi bukását...)
Musztafa: Emlékszem. A tigris, az oroszlán és a farkas.

Ibrahim tanítása ...

"Mik közül az első a becsvágy, második a kevélység, a harmadik pedig az irigység. Az emberi természet gyakran behódol ezeknek a jellemeknek, és nem szabadulhat meg tőlük senki, aki egyszer is magára öltötte őket. Ám te hercegem, igen is törekedj rá, hogy hatalmába kerítsen ez a három veszedelem. Mert a te jövődet, ilyen erőkkel, senki sem rendítheti majd meg."

Hürrem: Mi történt szultánám? Valami baj van?
Hatice: Ezt te írtad, ugye?!
Hürrem: Igen, én írtam. És azért, mert nem hitted volna, hogyha szóban mondom.
Hatice: Így akartad megbosszulni a múltkori dolgot?
Hürrem: Nem érinti a múltkorit, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy igaz.
Hatice: Egyetlen egy betűje sem! Biztosan tudom.
Hürrem: Tessék? Elmentél a megadott címre?
Hatice: Képzeld! És igen. Nigar volt ott várandósan. Hanem a gyermekének apja Naszuh Efendi.
Hürrem: Amit te el is hittél neki.
Hatice: Elsőre természetesen nem. Csak,hogy beszéltem Naszuh Efendivel is. Ő pedig elismerte.
Hürrem: Nem azért, mert valóban ő a gyerek apja lenne, hanem mert a pasa hű követője és lesi minden parancsát.
Hatice: Ne sértegesd őt! Naszuh Efendi egy megbízható, igaz ember! Ráadásul Nigar korábbi férje. Semmilyen hazugsághoz nem fűzi érdek.
Hürrem: A pasát illetően többhöz is füzi, tudod. De maradjunk a mostaninál. Nem találod furcsának, hogy míg meddősége okozta válásukat, különélve rögtön gyermekük lett? Ennek hitével önmagadat csapod be.
Hatice: Legyen. Ha úgy véled igazat szólsz, bizonyítsd be nekem.
Hürrem: Rendben. Tanúsítani fogom szavaimat. Ezúttal kétségtelenül.
Hatice: Meddig kell még várjak, Hürrem?
Hürrem: Érkeznek úrnőm.
Gülsah: Szultánám.
Hatice: Gülsah. Mi történt veled?
Gülsah: A pasa az életemre tört, úrnőm.
Hatice: Mi okból tett volna ilyet veled?
Gülsah: Azért, mert tudtam a viszonyáról Nigar asszonnyal. Az emberei rám támadtak, de szerencsére túléltem. Szultánám amit hallottál, szent igaz. Állítom.
Hatice: Miért higgyem el neked?
Hürrem: Szavában én is kételkedtem. Ezért kiadtam egy agának, hogy kövesse Nigart. Többször is látta a pasát.
Hatice: Fogd be a szád, Hürrem! Hagyj békén!
Hürrem: Megértem, hogy csalódott vagy, hogy nem tudod mire vélni, de sajnos ez a szomorú igazság. Viszont én bennem továbbra is bízhatsz. Másnak nem mondom el, ha te úgy kívánod.

Szulejmán búcsúszavai Musztafához ...

"Egy vezető legnagyobb gazdagsága, az értelem. Így legnagyobb szegénysége az ostobaság. Legfélelmetesebb érzése pedig az önelégültség. Minden uralkodó kötelező jelleme, a jó természet. Fiam. A haszonlesőket kerüld messzire, mind csak állítja, hogy segít, de ártani fog. Ha nincs meg a képességed, hogy őket kiszúrd, hiába minden jó szándékod az első gyönge pillanatodban, hátba szúrnak. Ismerd fel azokat is, kik korábban már bántottak, mert vérük nem válik vízzé, megteszik újfent. És végül, óvakodj a hazug barátságától. Olyanok, mint a délibáb. A távolit közelinek mutatják, a közelit pedig eltávolítják tőled."

*Mahidevran kidobja Ráhel asszonyt, aki panaszával Gülfemhez fordul. Naszuh Efendi jelenti Ibrahimnak, hogy Hatice szultána tud a Nigarral folytatott viszonyáról, mert valaki egy levélben leírta neki.

Hürrem: Nem hiszel abban, hogy valaki visszatérhet a halálból, igaz? Főleg, ha te ölöd meg.
Ibrahim: Ez boszorkányság.
Hürrem: Nincs ebben semmi megmagyarázhatatlan, pasa. Félmunkát végeztetek. Az embereid gondatlanok voltak. Javaslom, keress megbízhatóbbakat.
Ibrahim: Bántalmazásához nincs közöm.
Hürrem: Mindenről tudok pasa. Hiába is tagadod. Hatuce szultánát pedig meggyőzöm hűtlenségedről. Tudod mihez vezet majd félrelépésed, ugye? Hatice szultána felbontja házasságotokat. Szultáni hivatalodból elbocsátanak. Minden javaidat és vagyonodat elkobozzák. Földönfutóvá leszel pasa.
Ibrahim: Hürrem szultána! Mielőtt folytatnád jövendölésed sorait, tudd, hogy asszonyom és közém senki nem férkőzhet, tőle halandó nem választhat el!
Hürrem: Úgy Nigar, holmi Istenség volna? Mert neki sikerült. Nem igaz? Az uralkodó mélységesen csalódott lesz. Ő ugyanis tiszta szívből szereti Haticet. Törődj bele Ibrahim. Vége. Ennyi volt. Vesztettél.

*Sümbül jelenti Hürremnek, hogy a tervük jól halad, mert Ráhel asszony már jelentette Gülfemnek, hogy mennyivel tartozik neki. Gülfem felszólítja Mahidevrant, hogy mielőbb fizesse meg a tartozását, mert különben kénytelen lesz jelenteni az uralkodónak.
*Gülsah majdnem megöli Fatmat a fürdőben.

Gülsah: Köszönd meg Hürrem szultánának, hogy élsz. Egyedül miatta nem végzek veled. Jól nézz meg. Ugye látod mit tettek? De megölni nem tudtak. Elmondjam miért? Az úr akarta azt, hogy bosszút álljak mindenkin aki az életemre tört. Rajtad, Fidanon, Mahidevran szultánán, Ibrahim pasán, Nigaron és én be is teljesítem. Hürem szultánával együtt egytől egyik kisemmizünk benneteket.

*Hatice szembesíti a pasát Nigarral.

Hatice: Tudni szeretném. Nézz a szemembe és mondd, hogy nem voltál hűtlen.
Ibrahim: Tagadhatnám, de többé nem akarok hazudni. Én vagyok a gyermek apja.
*Mahidevran elmeséli Fatmának, hogy Gülfem nála járt és megfenyegette, Fatma pedig elmondja a fürdőben történteket.
Hatice: Tehát igaz. Legalább nem alacsonyodtál le addig, hogy tagadd is a bűnödet. Életünk a megtestesült álom lesz, kedvesem. Emlékszel? Házassági fogadalmad volt. S, hogy tiéd vagyok örökké. Ez talán többször is elhangzott. Én a tiéd voltam. Ne érj hozzám! És tűnj el innen, még ma!
Ibrahim: Nem megyek el! Csak azután, ha végighallgattál. Ha azután is azt akarod, elmegyek. Megígérem.

*Mahidevran parancsára megtámadják Gülfemet, akit kis híján meg is ölnek, de Sümbül aga épp időben érkezik.
*Mahidevran nehezményezi, hogy Hürrem maga mellé vette Gülsaht.

Mahidevran: Az én beleegyezésem nélkül vissza nem jöhet! Még ma, küldd el magadtól!
Hürrem: Téged küldhetnélek el, mert bejelentés nélkül lakrészembe jöttél.
Mahidevran: Hürrem!
Hürrem: Ha ennyire nem tetszik, panaszoljál be! Addig viszont Gülsah marad a szolgálatomban.
Mahidevran: Te akartad Hürrem. Mehetsz magyarázkodni az uralkodónak.

Forrás:www.facebook.com/muhtesemyuzyil.hun AK. @all right reserved

Forrás:Saját megjegyzések és a sorozatból leírt párbeszédek...

A jegyzet engedély nélküli felhasználása vagy forrásoldal nélküli másolása tilos!

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook