Szokások

Bartha Júlia: Közös pontok a török–magyar táplálkozási kultúrában

Bartha Júlia: Közös pontok a török–magyar táplálkozási kultúrában

A magyar népi táplálkozási kultúra számos keleti örökséget hordoz. Kultúránkat három rétegben érte a keleti hatás. A honfoglalás idején magunkkal hoztunk olyan ismereteket, amelyek a török népekkel való együttélés során kerültek a műveltségünkbe. A szántóföldi növények nevei (búza, árpa), gyümölcsnevek (alma, szőlő…), egyéb növénynevek, az állattartással kapcsolatosan a juhtartás teljes szókészlete török eredetű,[1] kivéve a vlach pásztorréteg megjelenésével kultúránkba került szavakat, melyek elsősorban a juhtej feldolgozásával kapcsolatosak. A honfoglalást követően a 13. században betelepülő kunok és jászok egy újabb keleti réteggel gazdagították a kultúrát, melyet a török hódoltság tovább erősített. Ilyen megvilágításban érthető, hogy a török hódoltság idején minket ért hatás viszonylag könnyen beépülhetett a népi kultúrába, különösképpen a kertkultúra és a kereskedelem révén a táplálkozási kultúrába, mert jó példát jelentett, minőségében javította a meglévő ételeket. Meglehetősen jó alapot nyújtott az, hogy a magyar Alföldön voltaképpen a korábbi steppei kultúra folytatódott. Ez olyan fundamentum, amely alapvetően összekapcsolja a magyart a közép-ázsiai és az anatóliai török kultúrával, mert bár időben és térben is nagy távolságra állnak egymástól, a hasonló ökológiai körülmények között kialakult gazdálkodás és életmód tovább élt.

Közeleg a Tulipánfesztivál ideje Isztambulban

Közeleg a Tulipánfesztivál ideje Isztambulban

Áprilisban kezdődik a hagyományos Isztambuli Tulipánfesztivál, amelyet idén 11. alkalommal szervez a város. A parkok és közterek óriási, illetve zsebkendőnyi méretű virágágyásai is megtelnek nyíló tulipánokkal, és az időjárástól függően március végétől, április elejétől kezdve igazi színorgiával kápráztatnak el mindenkit.

A hagyományos török teve birkózás

A hagyományos török teve birkózás

A világ számos országában ősi hagyományokra tekintenek vissza az állatviadalok. A teve birkózás nemcsak Törökországban, de a Középkelet- és Dél-Ázsia egyes részein is évezredes múlttal rendelkezik. 

Lányokról, menyasszonyokról, házasságról

Lányokról, menyasszonyokról, házasságról

Törökországban évszázadok óta, de még ma is sok helyen betartják a népi szokásokat, és hisznek a megfigyelések alapján továbbadott népi jóslatokban. Nagy valószínűséggel már Szulejmán korában is éltek ezek a hiedelmek.

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook