Nem csak Hürrem volt Szulejmán szerelme

Bár könyvsorozatból és a tévésorozatból, nem utolsó sorban a történelemből tudjuk, hogy Szulejmán egyetlen felesége Hürrem szultána volt. Azonban nem hiába tartott a nagy szultán háremet... az ágyasokból három asszony is kiemelt figyelmet kapott Szulejmántól. Lássuk, Hürremen kívül kik környékezték még meg az uralkodó szívét.

Fülane Hatun:

Szulejmán szultán első asszonya a tévhitekkel ellentétben nem Mahidevran szultána volt, és még csak nem is Gülfem, hanem egy Fülane nevezetű görög származású nő.
1496-ban született egy Abdullah nevű bég leányaként, Smyrnában (Görögország). Az igazi neve nem ismert; a fülane szót egyébként gyakran használják dicsérőszóként a nőkre.
1510-ben került Szulejmán háremébe, aki ekkor még csak trónörökös volt és a Manisai szandzsákot irányította. 1512-ben született meg első gyermekük, Mahmud herceg, majd négy évvel később, 1516-ban lányuk, Fatma Nur szultána. Kilenc éves korában, 1521-ben Mahmud herceg himlőben elhunyt. Fatma szultána életéről semmit sem tudunk. Ő 1561-ben halt meg, s a Mimar Sinan türbébe temették el.
Fülanét ezt követően a régi palotába küldték, s 1550-ben Edirnében halt meg.

Gülfem Hatun:

1497 körül születhetett. Nevének jelentése: “rózsaszerű”, “mint a rózsa” (a török gül szócska rózsát jelent). Származása nem ismert, de több teória is született ezzel kapcsolatban. Állítólag egy Abdullah nevű férfi leánya volt, de az üsküdari sírkövére azt írták, hogy “Abdurrahman lánya”, tehát feltehetőleg egy eredetileg keresztény férfi lánya volt, aki áttért az iszlám hitre. Egyesek azt állítják, hogy Gülfem valószínűleg szicíliai vagy lengyel származású lehetett, s az eredeti neve Rosalina volt. Ezzel szemben Mahidevran szultána egyik leszármazottja (!) egy tévéinterjúban azt mondta, hogy ezek az információk hamisak, ugyanis Gülfem eredeti neve Ayse volt és egy albán bég gyermekeként született.
1511 körül kerülhetett Szulejmán háremébe, s ő lett az ifjú herceg második asszonya. 1519-ben gyermekük született, Murad herceg, aki 1521-ben meghalt, állítólag himlőben, csak úgy, mint Szulejmán legelső fia is, Mahmud herceg.
Fülanével ellentétben Gülfem valószínűleg a padisah közelében maradhatott, legalábbis a halála körülményeiről szóló legendák ezt támasztják alá. Gülfem 1561-62 körül hunyt el.

Mahidevran szultána:

Mahidevran 1500 körül született Albániában vagy a Kaukázusban. Nevének több jelentése is van: “aki mindig szép” vagy “akinek szépsége sosem fakul”, más értelmezések szerint pedig “Szerencsehold” vagy a “Hold szerencséje”. Korai életéről nem sokat tudunk. Egy forrás szerint eredetileg Rosne Pranvere volt a neve és egy tehetős albán zenész, Abdullah Recai lánya volt. Mahidevran 14 éves korában, 1512-ben ismerkedett meg Szulejmánnal. Állítólag 1512 és 1525 között 3 gyermekkel is megajándékozta Szulejmánt: 1515-ben született meg Musztafa herceg, akit 1517-ben Ahmed követett, majd végül egy lány, Raziye szultána. 1521-ben Mahidevrannak egy komoly riválissal kellett szembenéznie: egy ukrán származású lány, Hürrem igencsak felkeltette az uralkodó érdeklődését. Mahidevrant ez persze haraggal és féltékenységgel töltötte el, olyannyira, hogy egyszer olyan súlyosan bántalmazta Hürremet, hogy az uralkodó mérgében elzavarta őt a palotából. Fia halála után Bursában élt, és ott is halt meg 1580-ban.

 

Forrás: szulejman.net

Fotó: pinterest.com

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook