Muhammara (török sültpaprikás mártogatós)
Hozzávalók:
- 3 húsos kápia paprika
- 10 dkg dió
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szelet szikkadt kenyér, beáztatva, majd kinyomkodva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 kávéskanál cukor
- 1 citrom leve
- 1 dl olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A kápia paprikát sütőlapra tesszük, és forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Műanyag dobozba tesszük, lezárjuk, és 10-15 percet pihentetjük, majd kicsumázzuk, bőrét lehúzzuk.
A diót a köménnyel, a pirospaprikaval és a fokhagymával pépesítjük, hozzáadjuk a kenyeret, a sült paprikát, majd a cukrot, a paradicsompürét és a citromlét. Alaposan összeturmixoljuk. Most lassan hozzáadjuk az olajat, állandóan keverve, sózzuk, borsozzuk.
Pita kenyérrel tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu
Fotó: online