Miért kellett Ibrahimnak meghalnia?

A Szulejmán  című tévésorozat rajongói közt nagy port kavart Ibrahim pasa halála. A Szulejmán könyvsorozat rajongói szintén vegyes érzelmekkel fogadták Szulejmán szultán legfőbb bizalmasának a halálát. Mind a tévé-, mind a könyvsorozatban más-más események előzik meg a szomorú végkifejletet. Történelmileg - mint oly' sok minden - ez az esemény is találgatásokra ad okot. Érdekes, hogy pont a nemzeti ünnepünkön - március 15-én - van az év fordulója Ibrahim pasa halálának. Nézzük, hogyan is történhetett Pargali Ibrahim halála?

Ibrahim Szulejmán szultán legfőbb bizalmasa, legjobb barátja, még magas rangot, hatalmat, sőt húga kezét is odaadta neki, nehéz elképzelni, hogy megölette volna.

Azonban a sorozatban látva Hürrem és Ibrahim ellenséges kapcsolatát, és a nő intrikáit, valóban elképzelhető, hogy az uralkodó feleségének a haragja lett a veszte. A legnyomósabb indok azonban, amiért az ukrán származású szultána  rávethette a férjét, Szulejmánt, hogy távolítsa el a hatalomból Pargali Ibrahim nagyvezírt, az az, hogy így akarta fia, a későbbi II. Szelim helyét biztosítani a trónon és nem akarta, hogy más is tanácsokat adhasson a szultánnak.

Más források alapján Ibrahimot árulással vádolták meg, s ezért mondták ki halálos ítéletét. Említik azt is, hogy Ibrahim nagyképűsége miatt végezték ki - nagyvezérként a birodalom második embere volt, mindenfajta önbizalomhiány nélkül. Megeshetett az is, hogy a szultánnak szúrta a szemét a pasa vezetése, és nagyképűsége. Talán ezzel azt akarta megmutatni, hogy ki a magasabb rendű (?) A legvalószínűbb eset, hogy mindkettő közbejátszott a "rejtélyes" halálban, hiszen Ibrahim pasa nem ápolt túl jó kapcsolatot Hürremmel, és a nő, s szövetségesei csak az alkalomra vártak, hogy mikor tehetik el Ibrahim pasát láb alól.

Nem ez lett volna a birodalom történetében az első eset, hogy egy magas rangú vezető kegyvesztetté válik. A hatalmi harcokban mindennapos volt, hogy aki az útjában állt a hatalomért versengőknek, attól rövid úton megszabadultak.

Azonban Szulejmán megesküdött Ibrahimnak, hogy nem ítéli őt halálra az uralkodása alatt, így egy fatvára hivatkozott, amely lehetővé tette, hogy újra esküdjön. Később Ibrahim eltávolítása előtt, annak érdekében, hogy gyerekkori barátjának esélyt adjon, hogy elhagyja az országot, még hétszer vele is vacsorázott. Később kiderült Ibrahim leveleiből, hogy ő tökéletesen tisztában volt a helyzettel, de ennek ellenére úgy döntött, hogy marad. Szulejmán végül döntött és a nagyvezírt a Topkapı palotába hívatta, ahol Pargali Ibrahim megkapta a selyemzsinórt, és ahol hagyományos oszmán módon ki is végezték.


S hogy eközben a szultán min ment keresztül? Ibrahim pasa halála bizonyára nagy megrázkódtatás volt számára, hiszen Ibrahim volt élete leghűségesebb szolgálója. Ráadásul nem csak ez nyugtalanította. Szulejmán megesküdött Ibrahimnak, hogy soha nem fogja bántani, és nem veszi életét.

Forrás: muhtesemyuzyil.fanoldal.hu ,  wikipedia.hu
Fotó: online

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook