Medreszék és imaretek

Medreszék

Az első oszmán medreszét a történészek szerint Iznikben építették, 1331-ben. Az oszmán medreszében nem csak vallást oktattak, de szinten minden korabeli tudományt, többek között orvostudományt is, ami hasonlatossá teszi ezeket az iskolákat egy hagyományos egyetemhez.

Az első medreszék építésekor szeldzsuk mintákat követtek, később, a 13. század folyamán az udvarra nyíló ejvanok (fülkék) helyett megjelentek a zárt ejvanok.A központi udvart kupolával fedték le. Később azonban visszatértek az eredeti megoldáshoz, mivel a tanulóknak szükségük volt a rekreációs lehetőséget nyújtó belső udvarra. A későbbi oszmán medreszékben megjelent egy nagyobb, kupolával fedett terem, a dershane, a fő tanterem. Az épület kívülről egyszerű volt, a belső falakat azonban csempével, téglával, feliratokkal díszítették.

Imaretek

Az imaretek, vagy közkonyhák a küllijék fontos részei voltak, hiszen az iszlám egyik fontos pillére a szegények segítése. Az első imaretek a 14. században, az akkori fővárosban, Iznikben jelentek meg. A közkonyhák általában konyhából, étkezőből, élelmiszerkamrából állak, amihez tartozott még istálló, illemhely és fáskamra is. Egyes imaretekben nem volt étkező, ami arra utal, hogy az ételt elszállították a rászorulókhoz.

 

Forrás: wikipédia

Fotó: online

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook