Magyarul lecsó, törökül menemen
A lecsó egy tipikusan a magyar konyha gyöngyszeme ...gondolnánk, de ennek az ínycsiklandozó ételenek is megvan a maga megfelelője a török gasztronómiában. A törökök menemen néven ismerik.
Nézzük, mennyiben más a menemen a mi jó kis magyar lecsónkhoz képest.
Hozzávalók:
- 2 személynek:
- 1 nagy fej hagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 3 színes lecsópaprika, néhány szelet csípős paprika
- 5 tojás (3 a lecsóhoz + 2 tükörtojás)
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- kevés bors
- fél dl száraz fehérbor
- pici olívaolaj
Elkészítés
Kevés olívaolajon a 2 tükörtojást megsütöttem, majd kivettem a serpenyőből.
A félkarikára vágott hagymát a megmaradt olajon megdinszteltem, a fokhagymát is hozzáadtam, megsóztam, majd a paradicsomot is hozzáadtam. Apró szentségtörés, mert a törökök biztosan nem tettek hozzá bort, én viszont fél decinyit raktam bele (Allah elfordította a fejét). A paprika következett, és mikor kicsit megpuhult, az összekavart (nem felvert) tojások is hozzákerültek. Megborsoztam enyhén, és addig sütöttem, míg a tojás enyhén megszilárdult.
A tükörtojással tálaltam.
Forrás: mindmegette.hu
Fotó: online