Künefe, a Földközi-tengeri finomság
A künefe (másnéven kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) a Földközi-tenger menti arab országok népszerű desszertje. Két kadayıf tészta (cérnametélthez hasonló, de annál sokkal sokkal vékonyabb tészta) réteg között, puha, a sütés közben nyúlóssá váló sajt található, amelyet tálalás előtt sziruppal is átitatnak. A künefe török változatához félig lágy sózatlan sajtot, hatay sajtot használnak.
Hagyományosan kis kerek réz edényben sütik, majd melegen sziruppal leöntve és kaymak-kal (török krémes tejtermék, hasonló a mi tejfölünkhöz) és durvára darabolt pisztáciával (vagy esetleg dióval) tálalják. Az egyik legfinomabb török édességnek számít, Törökországon belül pedig különösen híres az Antakya városában készített künefe. Antakya Hatay tartományban található, Dél-Törökországban, a Földközi-tenger partján. Habár a künefe-t árusító boltokat Hatay, Kilis, Adana, Mersin és Gaziantep tartományokban bárhol lehet találni, a hatay-i Antakya városának künefe-je a leghíresebb mind közül.
Hozzávalók:
- 250 g kadayif tészta
- 125 g vaj
- 2 evőkanál 1,5%-os tej
- 200 g sajt - mozzarella
A sziruphoz
- 2.5 dl kristálycukor
- 2.5 dl víz
- 1 evőkanál citromlé
A díszítéshez
- pisztácia