Künefe, a Földközi-tengeri finomság

A künefe (másnéven kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) a Földközi-tenger menti arab országok népszerű desszertje. Két kadayıf tészta (cérnametélthez hasonló, de annál sokkal sokkal vékonyabb tészta) réteg között, puha, a sütés közben nyúlóssá váló sajt található, amelyet tálalás előtt sziruppal is átitatnak. A künefe török változatához félig lágy sózatlan sajtot, hatay sajtot használnak.

Hagyományosan kis kerek réz edényben sütik, majd melegen sziruppal leöntve és kaymak-kal (török krémes tejtermék, hasonló a mi tejfölünkhöz) és durvára darabolt pisztáciával (vagy esetleg dióval) tálalják. Az egyik legfinomabb török édességnek számít, Törökországon belül pedig különösen híres az Antakya városában készített künefe. Antakya Hatay tartományban található, Dél-Törökországban, a Földközi-tenger partján. Habár a künefe-t árusító boltokat Hatay, Kilis, Adana, Mersin és Gaziantep tartományokban bárhol lehet találni, a hatay-i Antakya városának künefe-je a leghíresebb mind közül.


Hozzávalók:

  • 250 g kadayif tészta
  • 125 g vaj
  • 2 evőkanál 1,5%-os tej
  • 200 g sajt - mozzarella

A sziruphoz

  • 2.5 dl kristálycukor
  • 2.5 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé

A díszítéshez

  • pisztácia

 

A kadayif tésztát robotgépben vagy kézzel összetörjük nagyon apró darabokra.
 
A vajat egy lábasban olvasszuk meg, adjuk hozzá az összetört tésztát, majd öntsük hozzá a tejet is és addig kavarjuk, amíg teljesen össze nem keveredik a vaj, tej és a tészta. Ha kész, vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.
 
Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.
 
A tészta felét nyomkodjuk egy kivajazott tepsi vagy tortaforma aljába, majd a sajtot morzsoljuk el egyenletesen a tésztán és egy kicsit ismét nyomkodjuk meg a kezünkkel. A megmaradt vajas-tejes tésztát osszuk el a sajt tetején.
 
Előmelegített sütőben 190 C-on kb. 40-45 percig süssük, illetve amíg szép aranybarnára nem sül a teteje.
 
Amíg a künefe sül, készítsük el a szirupot. Egy kis lábasban a cukrot, a vizet és a citromlevet főzzük fel, hagyjuk egy kicsit forrni, majd tegyük félre hűlni.
 
Ha kész a künefe, vegyük ki a sütőből és öntsük le a már kihűlt cukorsziruppal. Hagyjuk, hogy kicsit felszívja a szirupot a sütemény, de még melegen szeleteljük és tálaljuk. Előtte egy kis durvára tört pisztáciával mindenképp szórjuk meg. Aki fokozni szeretné még az élvezeteket, egy kis vanília fagyit is tehet mellé a tányérra.
 
Forrás: aprosef.hu
 
Fotó: online

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook