Kik voltak a "hászekik"?

Gyakran találkozunk a „hászeki” szóval is, ha a török történelmi forrásokat lapozgatjuk, de akár a Szulejmán című sorozat kapcsán is említésre kerülhetett, hiszen a hászeki egyik közismertebb jelentése: rabnő, ágyas. 

Alapvetően a hászeki a ház urának rabnője, ágyasa, szeretője, akit ura választott ki nemi szolgáltatásokra. Ha szerencsés, és fiút szül, akkor felszabadul, és megszűnik rabszolga státusza. Egy hászeki nem biztos, hogy feleség lesz, miután gyermeket ajándékoz urának, de szabadon élhet, és fia helyzete semmiben sem különbözik a törvényes feleség fiának helyzetétől.

A hászeki azonban nem csak ágyast, hanem a ház belső szolgáit is jelölte, hiszen maga a hász a magánvagyont jelenti a török nyelvben, így nevezték a szultán birtokait is.

A hász oda a szultáni lakosztály elnevezése volt, melyet a hász oda basi felügyelt, ő a szultáni lakosztály ellenőrzője és főnöke, a hász odalik pedig a szultán ágyasa, közvetlen szolgálója volt.

 

Forrás: nokorszak.hu

Fotó:rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook