Italok

Mi micsoda a török gasztronómiában – hardaliye, a törökök „majdnem nemzeti itala”

Mi micsoda a török gasztronómiában – hardaliye, a törökök „majdnem nemzeti itala”

Szinte mindenki ismeri Törökország két legnépszerűbb italát, a rakıt, azaz a török ánizspálinkát, és az ayran nevű joghurtitalt. Van azonban egy, a közelmúltig feledésbe merült szőlőital, a hardaliye, melyet maga Musztafa Kemál Atatürk javasolt nemzeti italnak 1930-ban, végül nem lett belőle az. Olyannyira megfeledkeztek róla, hogy napjainkban alig ismerik maguk a törökök is (Erről személyes tapasztalatom van, ugyanis Kelet-Törökországban hiába kerestem a boltok polcain, kivétel nélkül minden üzletben a mustárhoz irányítottak, melynek török neve hardal.).

Kölesből készül a török sör; a boza

Kölesből készül a török sör; a boza

A boza kölesből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ital; malátázás nélkül készült, világos színű sörféle. Népszerű ital Kazahsztánban, Törökországban, Kirgizisztánban, Albániában, Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában; Románia, Szerbia és Ukrajna egyes részein, valamint Lengyelországban és Litvániában.

A törökök nemzeti itala: a raki

A törökök nemzeti itala: a raki

A rakı Törökország nem hivatalos nemzeti itala, 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. A legenda szerint Evlija Cselebi utazó „fedezte fel”, aki az araka vagy araki nevű arab ital készítését jegyezte le utazásai során. Feljegyzései szerint az 1600-as években Konstantinápolyban már több száz meyhane-ban, azaz kocsmában mérték a rakıt. A törökök hívják még aslan sütü-nek is, melynek jelentése „oroszlántej”, mivel az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz.

Az ital ránézésre hasonlít a görög ouzóhoz és a francia pastishoz.

Ayran, a török joghurtital

Ayran, a török joghurtital
Az ayran (ejtsd: ájrán) egy hagyományos török joghurtital. Enyhén sós, joghurtos italról van szó. Behűtve, nyáron, hihetetlenül kellemes, frissítő hatású ital! A nyári hőségben kiizzadt ásványi sókat is pótolja! Ha még nem kóstolta, mindenképp készítse el, nem fogja megbánni!   Hozzávalók: 52 g joghurt - natúr 48 g víz 1 g só - tengeri

Elkészítés:

Az összetevőket a turmixgépbe töltjük. Fontos! A sót pontosan mérjük ki! Ha kevés a só, nem elég karakteres az ayranunk, ha csak 1 grammal is több a só, élvezhetetlenül sós lesz az ital!

Alaposan összeturmixoljuk!

Az ayrant poharakba töltve, kellemesre behűtve fogyasszuk!

Forrás: aprosef.hu

Fotó: online

 

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook