Isztambul rövid története

A hagyományok szerint Büzasz alapította Kr. e. 660-ban. A város kiválóan védhető helyen épült, a Márvány-tenger és az aranyszarv-öböl között, ahonnét ellenőrizni lehetett a Boszporuszt.

Bizánc hatalmas hasznot húzott az Európa és Ázisa között bonyolított szárzföldi kereskedelemből, illletve a Boszporuszon át a Fekete-tenger felé tartó hajókról.

A Hippodromban 330. május 11-én tartott ünnepségen jelentette be Nagy Konstantin, hogy Bizáncot teszi a birodalom új fővárosává. A város a Konstantiápoly nevet kapta. Új vallása a kereszténység lett, hivatalos nyelv pedig a görög.

1000 éven át a Bizánci Birodalom a Földközi-tenger vidékének legnagyobb és leggazdagabb állama.

1453-ban az oszmán-törökök II. Mehmed ( a "Hódító") vezetésével hat hétig ostromoltáka  várost, amelyet végül sikerült elfoglalniuk.

A XVI. században Nagy Szulejmán alatt az Oszmán Birodalom a világ legnagyobb kiterjedésű állama volt. A város legszebb mecsetjei közül Szulejmán főépítésze, Szinán épített jónéhányat.

 

Forrás: Charles Fritz Roy-A szultán Isztambulja napi öt kurusból

Fotó: online

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook