Fotókiállítást szervez az Isztambuli Magyar Kulturális Központ “Magyar-török vegyesházasság” témában

Az október 9. és november 14. között megrendezésre kerülő beşiktaş-i fotóhónappal együttműködve szervezünk egy fotókiállítást, amelynek témája a magyar-török vegyesházasság.

A projekt elkészítésére Magyarországról érkeznek fiatal fotósok, a fotózásra pedig szeptemberben kerül majd sor a családok saját otthonában, környezetében.

Természetesen az elkészült képeket digitális formában saját felhasználásra elküldjük majd, illetve a kiállításra kiválasztott fotókat is odaadjuk megtekintésre.

A fotósok különböző témaköröket választottak a fényképek elkészítéséhez:

vegyesházasság: A fieldwork vegyesházasságok tagjainak nem közösen megélt múltját, az egymástól tanult emlékeket állítja középpontba családi fotókon keresztül. A projekt célja tágabb értelemben nem csak a vegyesházasságok bemutatása, hanem a magyar kultúrának a két ország kulturális hasonlóságának kiemelésével történő bemutatása.

a gyerekek álomvilága: A fotóst vegyesházasságban született képzőművészként mindig is foglalkoztatta a gyerekkorában megélt kettős mesevilág okozta hősökkel teli kavalkád. A többi török-magyar házasságból született gyermek álomvilágában megjelenő szereplők hétköznapi életben megjelenő figuráját, ezeknek a családtagok között elfoglalt szerepét állítja a fieldwork középpontjába.

az étkezés kultúrája: A projekthez olyan családokat keresünk, akik nyitottak a közös főzésre, amit a fotós dokumentálna. A fotós a családok számára szimbolikus, ikonikus, Magyarországot, a gyökereiket jelentő régi családi recepteket gyűjt és erről szeretne velük beszélgetni. Mit jelent számukra az adott családi étel? Mi a története? Kitől származik? Miért olyan fontos számukra ennek a hagyományát külföldön is tartani? Mik a vegyesházasságukban, vegyes (saját családi) kultúrájukban kialakult fontos családi ételek és miért? Ételekhez kapcsolódó történetet gyűjt, és szükség volna az étel befotózására is. A projektből a kiállításon való megjelenés mellett könyv összeállítását is tervezzük.

nyelv és vegyesházasság: a családokban kialakult vegyes nyelv pedig, mely az életben tartott “otthoni”, és a környezetet képző “itthoni” nyelv keverékeként alakul ki, a legváltozatosabb és mégis minden esetben a legintimebb rétegét mutatja meg annak a törekvésnek, hogy távoli kultúrákból érkező párok hogyan illesztik hozott múltjukat egy közös nyelvbe

szeretet és szerelem: A török kultúrában magyarok számára szinte ismeretlen dimenzióban található ennek a két szónak az értelme. A családokat a mai napig rettentő erős kötelék tartja egyben, a szeretet török fogalma talán leginkább a magyar karácsonyi dalok szövegével közelíthető meg: dagályos mégis sokszor megengedő és olyan sok irányba terjedő, mint a török hétköznapokban. A fotós nem a környezettel, hanem ezen érzések portréban való kifejezésével foglalkozik.

Amennyiben szívesen részt vennének a projektben, kérjük jelentkezzenek az istanbul##kukac##bbi.hu e-mail címen!

 

Forrás,Fotó: turkinfo.hu

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook