Étkezési szokások és családi kapcsolatok Törökországban

A vacsora otthoni elfogyasztása kulcsfontosságú szerepet tölt be a családok életében – mutatta ki egy, a törökök étkezési szokásaival kapcsolatos kutatás. Az életmódban történő változások sem befolyásolhatják mindezt, hiszen a család elsőbbséget élvez, ha étkezésre kerül a sor.

A törökök étel- és italfogyasztási szokásaira összpontosító Konda és Metro nagykereskedelmi láncok által készített felmérés rávilágít Törökország étkezési szokásaira, amelyek fontos információkat hordoznak az ország társadalmi szerkezetére és az egyénre vonatkozóan is.

Az emberek mintegy 95%-a otthon, családi körben vacsorázik, jelezve ezzel azt is, hogy a török társadalomnak – a változó életvitel ellenére – a család a legfontosabb eleme.

Bekir Ağırdır, a Konda igazgatója elmondta: “Az énközpontú szemlélet rendkívül ritka Törökországban, és az élet középpontjában a család áll. A vacsora összehozza a családot az életmód ellenére is.”

Az emberek 87%-a otthon reggelizik 8.46 körül, míg 40%-uk „kint” ebédel. Utóbbiak közül a legalacsonyabb keresetűek 13 órakor, míg a legmagasabb jövedelműek 13.15-kor fogyasztják el az ebédjüket.

A felmérés ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a törökországi nők és fiatalok az átlagosnál később reggeliznek, később ebédelnek és vacsoráznak.
A felmérés arra is rámutatott, hogy a török háztartásokban leginkább szénhidrátokat fogyasztanak – annak ellenére, hogy többségüknek valójában a hús, a töltött paprika és a töltött szőlőlevél, valamint a bab a kedvence.

A török háztartásokban leginkább levest, rizst és tésztát szoktak készíteni. A kutatásban résztvevők 18%-a minden nap főz levest, míg 13.8%-uk mondja azt, hogy minden nap főz zöldséget.

Egyre több ember választja a gyorsétkezést – köszönhetően a nők munkaerőpiacra lépésének növekedése miatt is.

A felmérésből az is kiderült, hogy főzéssel még mindig leginkább a nők foglalkoznak, míg a férfiak inkább távol tartják magukat a konyhától.

A legalacsonyabb jövedelműek hetente egyszer, míg a legmagasabb jövedelműek hetente kétszer fogyasztanak húst.

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek közé a gyümölcsök tartoznak, s ezt a jövedelem sem befolyásolja. A hal a legritkábban fogyasztott étel a hús után.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a korábban luxusnak számító otthontól távoli étkezést ma már egyre többen részesítik előnyben. A megkérdezettek 65%-a említette, hogy szokott máshol is étkezni, amikor átlagosan 30 török lírát (~2100 forintot) költ.

Az elhízás és az étkezéssel kapcsolatos rendellenességek számának növekedése egyre nagyobb méreteket ölt Törökországban. Kutatások mutatták ki, hogy minden ötödik ember, tehát a lakosság mintegy 20%-a túlsúlyos.

Törökország egészségügyi minisztériuma egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az embereket aktívabb életmódra és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra ösztönözze.

 

Forrás: Türkinfo

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook