Én nem alkotok sziporkázió irodalmat, csupán helyes török nyelven írok

  • 2011 December 3
  • SONAT BAHAR

Demet Altınyeleklioğlu nevét ismertté tevő könyvek a 2008-ban íródott, Hürrem Szulejmán ágyasa című regényével kezdődtek.

Az írónő  a Topkapi Palotában készített interjúban felfedi titkát és  bepillantást  enged írói világába A korabeli légkör  és díszletek között fogalmazódik meg,  hogy Demet Altınyeleklioğlu az, aki megfejtette az oszmán nők rejtélyeit. Szinte három év alatt született meg számos, jobbnál jobb könyve.

Szavait idézve:

- Igen, megállás nélkül írtam. Az életemben történő izgalmakból, és a lelki gazdagságomból merítek erőt. A szerkesztőm  ösztönöz a legjobban. Minden egyes könyv kezdeténél az ő motivációja buzdít. Emellett a személyiségem tarkasága is a segítségemre volt. Ezek a színek rajzolták meg előttem az utamat. Sokat jár az eszem ezeken a színeken. Mindig is a részletek, a szimbólumok vezettek ezen az úton.

- A regényeiben az ön képzeletét olvashatjuk, vagy esetleg személyesen is meglátogatja-e a szóban forgó történelmi helyszíneket írás előtt?

 - Úgy vélem, hogy véghez vittem valamit. S több tényező is áll e mögött a siker úgy   tűnik, hogy tudatlanul is felhalmozódott bennem. A családom, a munkám, az egyetemem, a lakhelyem, ezek mind hozzátoldottak valamit a tudásomhoz. Őszintén szólva, nagy hatással volt rám Philippa Gregory. Egyébként is megszállottja vagyok az angol irodalomnak. Gregory sem a palotai életre és a dinasztiára helyezi a hangsúlyt, hanem egy nő portréját festi meg. Én is ezt a stílust követtem, mondhatni elsőként a török irodalomban. Ahogyan regényesítem ezt az időszakot, egy szultána női profilját és belső hangját közvetítem. Eközben a modern nők felé is kinyújtok egy tükröt. Hiszen manapság is körülvesznek minket a Hürremek, a Mihrimahok és a Szafijék. Néhányan magukra is ismerhetnek ezekben a leírásokban.

- Hol van helye a regényekben a történelmi tényeknek?

- Három típusba lehet a történelmet kategorizálni: először is vannak az ismert        tények, aztán az alig ismertek, és végül az ismeretlenek. Az utóbbi az, amit a regényírók leginkább kihasználhatnak. Az ismert tények alkotják az alapot, azoktól lehetetlen eltérni. Az alig ismert tények viszont, a cselekmény irányától függően, az én értelmezésemre vannak bízva. Habár az ismeretlen részeknél még ennél is szabadabban szárnyalhatok. Itt kezdődik az igazi kreativitás. Természetesen sok kutatást is végzek, a korabeli ruházatoktól kezdve, a háremen keresztül, a nők életstílusáig. Az interneten mindennek utánajárok, ezenkívül gyakran látogatom a múzeumokat. Tömérdeknyit olvasok. Számomra fontos, hogy betekintést engedek a történelembe. A többit pedig én hozom létre.

- Miért mindig nők vannak a főszerepben?

- Mert egyesülni tudok a női egyéniségekkel. Azt akarom mondani, hogy “a férfiak alakították a történelmet is.” Kísérletet teszek azoknak az érzelmeknek a bemutatására, melyek a férfiak által írt történelemben éltek át a nők. Megvizsgálom a nők szenvedéseit, az elnyomottságukat, a lelki összeomlásukat, a kegyetlenséget vagy a szeretetet, amit az édesapjuktól, a férjüktől vagy a testvérüktől kaptak, az életük során kitört viharokat, mégpedig a történelem egy vékony szeletén keresztül. Persze elfogult vagyok ezekkel kapcsolatban. S mialatt fényt derítek arra, hogy Hürrem valójában nem volt annyira gonosz, Hürremet a saját körülményei és a történelmi időszak alapján értékelem.

- A történelem valójában egy tabu a törökök számára. Úgy véli, hogy ezek a könyvek esetleg képesek megszerettetni a történelmet az emberekkel?

- Természetesen. Nemrégiben, amikor az egyik TÜYAP rendezvényen résztvettem, a nők csak úgy átöleltek mondván, “Hála önnek, érdeklődni kezdtem a történelem iránt.” Hiszen én voltam az, aki egy emberi nézőponttal egészítette ki a történelmet. Szulejmán szultán, a Törvényhozó, kétségkívül egy hősies szultán volt. Csakhogy ugyanakkor egy ember is. Hürrem pedig egy anya, egy ember, egy házastárs. Nyilvánvalóan féltékeny volt, ki ne lett volna az? A történelem már nem számít egy megérinthetetlen, távoli dolognak, mint ahogyan az a regényeim előtt volt.  Én megmutattam, hogy a történelem nem csupán fekete vagy fehér lehet, hanem sok szürke, köztes területet is tartalmaz.

- Befolyásolja-e önt például a Szulejmán TV sorozat?

- Én egyáltalán nem nézem. Ez még 2008-ban jelent meg és egy elképesztő áramlatot hozott létre. Az én könyvem indította el az oszmán és a Hürrem trendeket. Nincs értelme a szükségtelen szerénységnek. Minden, ami azt követően bukkant fel, a TV sorozat, más megannyi könyv... Mind Az orosz ágyas, Hürrem befolyása alatt született meg. És én büszke vagyok erre. Örömmel tölt el, hogy sikerült kibővítenem a török műfajok listáját.

 

Kép forrása: 1000kitap.com

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook