Egy marokkói specialítás: a harira
Íme egy marokkói specialitás, az illatos, zamatos harira, melyet gyakran fogyasztanak a böjt megtörésekor. Tartalmas leves, mi is elkészíthetjük, akár hús nélkül is, de bárányhúst vagy marhahúst is adhatunk hozzá.
Hozzávalók:
2 hagyma
3 paradicsom
1 bögre petrezselyem apróra vágva
1 bögre koriander apróra vágva
1 bögre lencse és csicseriborsó
2 evőkanál paradicsompüré
1,5 tk gyömbérpor
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
¼ teáskanál sáfrány
2 leveskocka
2 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál olívaolaj
6 bögre víz
1 evőkanál vaj
1 tojás (opcionális)
1 bögre felkockázott bárány vagy marhahús
Elkészítés:
A lencsét és csicseriborsót egy tál vízben 1 órát áztatjuk. Ha szárított csicseriborsót használunk, egy éjszakát áztassuk.
A hagymát felkockázzuk.
A paradicsomokat megmossuk és felkockázzuk.
Turmixgépben a paradicsomokat összemixeljük a koriander és a petrezselyem felével.
Az olívaolajat felforrósítjuk, majd a hagymát rádobjuk. Hozzáadjuk a maradék koriandert és petrezselymet. Ha teszünk a levesünkbe húst, itt adjuk hozzá, és 15 percig főzzük.
Adjuk hozzá a fűszereket, és jól keverjük össze. Adjuk hozzá a vizet és a leveskockát.
30 perc múlva keverjük össze a kukoricakeményítőt kevés vízzel, és adjuk a leveshez. 10 percig főzzük.
A végén hozzáadhatunk még egy tojást.
Datolyával, fügével, citrommal tálaljuk. Az intenzívebb íz érdekében tehetünk még hozzá paradicsomot és zellert is.
Forrás: mindmegette.hu
Fotó: online