Csirkebecsinált leves
Hozzávalók:
- 1 csirke vagy jérce
- Másfél pohár liszt
- 9 ek vaj
- Víz
- Másfél citrom leve
- 10-12 gerezd fokhagyma
- 6 kk pulbiber, vagy jobbhíján erőspista*
- Só
Egészben megfőzzük a csirkét répás, zelleres, karalábés húslevesnek, klasszikus magyar fűszerezéssel (só, bors, petrezselyem, esetleg sáfrány). Ha puhára főtt, megvárjuk míg langyosra hűl, majd az összes húst és belsőséget leszedjük a csontokról és apró csíkokra vágjuk.
Egy nagy fazékban 6 kanál vajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd levesszük a tűzről és pár percen át hűlni hagyjuk. Közben megpucoljuk és áttörjük a fokhagymát. Ezután beletesszük a lisztbe húsdarabokat, és ráöntünk 15 pohárral a húsléből. Csomómentesre kavarjuk, majd pár percen át, folyton kavargatva forraljuk. A vége felé hozzáadjuk a fokhagymát és a citromlét, valamint még egy kicsit megsózzuk. A pulbibert a maradék vajban megpirítjuk, majd a tetejére öntjük. (Ha erőspistánk van csak, azt persze nem kell pirítani.) Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.
Forrás: http://torokkonyha.blog.hu
Fotó: online