Csicseriborsós marharagu

- 450 g csicseriborsó (szárított vagy konzerv, előfőzött)
- 250 g marhahús (kisebb kockákra vágott)
- 4 ek margarin
- 1 nagy fej vöröshagyma (vagy 2 kisebb)
- 50 g sűrített paradicsom
- 1 közepes db paradicsom (hámozva, apróra vágva)
- 1 db tv paprika (nagy vagy 2 kisebb, vagy piros édes paprika)
- 2 tk só
- 1 teáskanál fűszerpaprika (édes, ha valaki szereti csípős is mehet)
- Ha szárított csicseriborsót használunk: főzés előtt 8-10 óra hosszat sós vízben áztatjuk, majd forrásban lévő vízbe téve kb. 30 perc alatt félkészre főzzük, leszűrjük. Ekkor készen áll a további felhasználásra, a konzerv csicseriborsóhoz hasonlóan.
- Az apróra vágott hagymát a margarinon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, amit pár perc alatt a hagymával összepárolunk, folyamatosan kevergetve, míg a levének nagy része elpárolog.
- Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paradicsompürét, a nagyobb falatnyi darabokra vágott paprikát és kb. 2 tk sót. Felöntjük 3 dl vízzel, és olykor megkeverve, résnyire nyitott fedő alatt puhára főzzük a húst. Közben az elpárolgott folyadékmennyiséget néha pótoljuk, nehogy leégjen! (Én általában 1,5-2 órát is főzöm így, annak ellenére, hogy az eredeti recept csak 45 percet ír. Nem tehetek róla, én csak az igazán puha husit szeretem.)
- Ha a húsos alap elkészült, hozzáadjuk a csicseriborsót, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi (vagy én például ennél kb. 2 ujjnyival többel, mert párom sok szafttal szereti). Ha szükséges, sózzuk. Majd a borsó puhulásáig főzzük (kb. fél óra).
Forrás: nosalty.hu
Fotó: online