Citromos-grizes finomság Törökországból
Csupán egy kis joghurt, gríz és már kész is a hűsítő nyári nyalánkság. Egy kis citrommal és kókusszal megspékelve még tökéletesebbé tehetjük ezt a török specialítást.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 1 teáskanál vaj a formához
- 50 dkg gríz
- 5 bio citrom
- 50 dkg 3,5 %-os joghurt
- 4 db tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 cm-es kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.
A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.
Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.
Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsültm még forró süteményre azonnal ráöntjük.
A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd felkockázzuk, vagy süteményformával kiszúrjuk, kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.
Forrás: mindemegette.hu
Fotó: online