Az egyik legismertebb török édesség: a baklava
A baklava egy kiadós, édes sütemény, számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. A ma ismert baklava fajtáit a Topkapi Palota birodalmi konyháiban sütötték ki. Ismereteink szerint a szultán a ramadán 15 napján tálcányi baklavát kínált a janicsároknak, és ezt az ünnepi felvonulást Baklava Alayi-nak nevezték.
Hozzávalók/ 4 adag
A réteshez
- 15 dkg vaj (enyhén sós)
- 12 db réteslap
- 25 dkg mandula (durvára aprítva)
- 25 dkg dió (durvára aprítva)
- 5 dkg cukor
- 1 kk fahéj (őrölt)
- 1 késhegynyi szegfűszeg (őrölt)
- 25 dkg cukor
- 2.5 dl víz
- 3 db szegfűszeg
- 1 db fahéjrúd (kis darab)
- 2.5 dl citromlé
- 25 dkg méz
Forrás: nosalty.hu
Fotó: online