Az anatóliai rocktól a török hip-hopig

Az 1960-as években a nyugati populáris zene Törökországot is elérte, törökül a hafif-batı müziği (könnyű nyugati zene) nevet kapta. A kommunista eszmék világméretű terjedésének következtében a török művészek a modern dallamokat népzenei elemekkel ötvözték, létrehozva az ún. Anatóliai Rock műfaját.

Az 1970-es években elkezdődött a városiasodás: vidékről egyre többen költöztek a munkahelyet biztosító nagyvárosokba (leginkább Isztambulba), ám nagyon sokan nem tudtak hozzászokni az új környezethez, az urbanizációhoz, és ennek következtében létrejött egy új zenei műfaj, az arabeszk, „a szenvedés zenéje”, melyet néhány szakember az oszmán klasszikus zene „elferdítésének” minősített. Az arabeszk (Arabesque) zene a török népzene és a közel-keleti zene fúziója. A növekvő baloldali közösségek létrehozták saját protest-zenei stílusukat, az „özgün müzik” azaz szabad zenét. A katonai kormányzat ideje alatt mind az arabeszk, mind az özgün zenét „elkorcsosodottnak” minősítették, és a török klasszikus zenét részesítették előnyben.

Az 1990-es évek elején lett népszerű a nyugati stílusú popzene, a világra nyitó modernizációs tendenciáknak köszönhetően. A popzene növekvő népszerűsége olyan nemzetközileg is ismert sztárokat emelt a magasba, mint Tarkan vagy az Eurovíziós Dalfesztivál győztese Sertab Erener.

A török népzene az 1990-es évek végén ismét középpontba került, és egyre népszerűbb.

A 20. század talán legnagyobb női popsztárja Törökországban Sezen Aksu, a legnagyobb férfi popsztár címet Tarkan birtokolja. Míg Tarkan nem csak Európát, de gyakorlatilag az egész világot elérte zenéjével, addig Mustafa Sandal, Tarkan kortársa és riválisa szerényebb sikereket mondhat magáénak német nyelvterületen. Sertab Erener 2003-ban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált, 2004-ben pedig az Athena együttes negyedik helyezést ért el ugyanitt. 2007-ben Kenan Doğulu ugyancsak 4. helyen végzett a versenyben.

Török hip hop

1995-ben egy török-német csoport megalakította a Cartel nevű hip-hop formációt, mely nemcsak Törökországban, de Németországban is heves vitákat váltott ki forradalmi dalszövegeik miatt. További török-német rapperek például Nefret, Aziza-A, DJ Volkan, KMR, DJ Mahmut.

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a rapzene Törökországban, a legnépszerűbb előadók között van Sagopa Kajmer[1] Ceza,[2] és Ege Çubukçu, a női rapperek közül pedig Ayben[3] emelkedik ki.

Arabesque

Az arabeszk zene az egyik legnépszerűbb populáris műfaj Törökországban. Nevét zenetudósok adták: a műfaj jellegzetessége az a „jajgató” éneklés, amely az arab zene tulajdonsága. Az arabeszk zenét az 1940-es években Kaydar Tatlıyay a török hastánc zenei elemeivel keverte és tette népszerűvé. Az 1960-as években az arabeszk a népzenével keveredett, például Ahmet Sezgin, Abdullah Yüce és Hafiz Burhan Sesiyılmaz előadásában. Orhan Gencebay angol-amerikai Rock and Roll-al ötvözte az arabeszk zenét. A műfaj legkedveltebb kortárs előadói közé tartozik İbrahim Tatlises és Yıldız Tilbe.

Anatóliai rock

 
Emre Aydın, többszörösen díjazott pop-rock előadó

Cem Karaca a műfaj legelismertebb művésze, olyan előadóknak nyitott utat, mint Barış Manço, a Moğollar, a Bulutsuzluk Özlemi, Zen vagy Zülfü Livaneli.

Mai rock

Manapság szinte minden rockzenét játszó török előadót be lehet sorolni az anatóliai rock kategóriába, mivel mindegyiket megérintette ez a stílus. A műfaj egyik legfontosabb együttese a Kargo, az első rockegyüttes, akiknek sikerült betörniük a pop-orientált török zenei piacra. A nyugati világot kritizáló Boğaziçi (Boszporusz) című daluk kultuszdallá vált a fiatalok körében. A legnépszerűbb rock előadók között van még például: az Athena együttes, a maNga, a Gripin, a 2008-ban MTV European Music Awards-díjas Emre Aydın; Şebnem Ferah, Teoman, Demir Demirkan, a Çilekeş, Haluk Levent, a Duman, a Redd vagy a Kurban együttes. Az alternatív rockzene egyik elismert képviselője a 4,5 oktávnyi hangterjedelemmel rendelkező Cem Adrian.

Elektronikus zene

Az elektronikus zene viszonylag fiatal műfaj Törökországban, de egyre népszerűbb. A legismertebb török DJ-k:

  • DJ U.F.U.K
  • DJ Can Hatipoğlu
  • DJ Quicksilver
  • DJ Akman
  • DJ Tarkan
  • DJ Arhan Kayar
  • Mercan Dede (trance és vallásos szufi zene keveredik dalaiban)

Forrás: wikipédia

Fotó: oline

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook