Amit minden török háziasszony ismer: a citromos vöröslencse leves
Törökországban a leveseket különösen szeretik, levesező éttermek működnek mindenhol, amik általában a nap 24 órájában nyitva tartanak. Egy hosszúra sikeredett éjszaka után jót tesz betérni egy ilyen helyre...
A recept általában anyáról lányára száll, így ezt az ételt minden török főzni tudó tudja. :)
- 1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 1 csipet fűszerpaprika (őrölt)
- 2 dkg sűrített paradicsom
- 1 l zöldség alaplé
- 2 db zöldpaprika (elhagyható)
- 200 g vöröslencse
- 2 db paradicsom (hámozva, kockára vágva)
- só ízlés szerint
- 1 ek olívaolaj
- római kömény ízlés szerint (őrölt)
- menta ízlés szerint (őrölt, szárított)
- 3 csepp citromlé (a tálaláshoz)
elkészítés
- A vöröshagymát az olívaolajon az apróra vágott zöldpaprikával megfonnyasztjuk.
- Teszünk rá kevés pirospaprikát (vigyázva, nehogy leégjen!), és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
- Pár percig együtt pirítjuk őket, majd jöhet bele a paradicsom.
- Ha elfőtte a levét, beletesszük az alaposan megmosott lencsét, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, és addig főzzük, amíg a lencse megfő (a vöröslencsét nem kell előző nap beáztatni, kb. fél óra alatt megfő).
- Tálaláskor ízesítjük kevés citromlével, és az asztalra tesszük a római köményt a mentával, hogy mindenki ízlése szerint fűszerezhesse. Én szeretem érezni, ahogy a római kömény és a menta illata összekeveredik, így bőségesen megszórom mindkettővel. Kínáljunk hozzá friss, foszlós kenyeret is! Aki jobban szereti a krémlevest, össze is turmixolhatja miután megfőtt a lencse.
Forrás: nosalty.hu
Fotó: online