A természet szépsége: Törökország szurdokai

Törökországban számtalan sziklavölgy található. Ezeket a kanyonokat a víz vájta ki évmilliók alatt a sziklából. A hasadékok páratlan természeti szépségükkel kiváló úti célul szolgálnak mind a kalandvágyóknak, mind a hivatásos fotósoknak. A teljesség igénye nélkül bemutatunk ezek közül négyet.

Köprülü-kanyon

A cédrusfák és a Köprü folyó között elterülő Köprülü-kanyon a legjobb hely azon kalandvágyók számára, akik érintetlen vidéket keresnek Antalyában. A hegyeken átkelve megmutatkozik a hely igazi szépsége: az erdőkkel borított táj. Összehasonlítva egy másik természeti csodával, a Tündérkéményekkel, a Köprülü-kanyon a folyója miatt különlegesebb.

Aki több izgalomra vágyik, próbálja ki a vadvízi evezést az áttetsző vizű folyó zuhatagjain. A kanyonba érkezőket páratlan látvány fogadja, amint a Torosz-hegység és körülötte elterülő nemzeti park a szemük elé tárul. A Köprülü-kanyon Törökország leghosszabb szurdokja: 14 kilométer hosszan kanyarog, falai 100 méter magasak.

A térségben a természeti látványosságokon kívül épített örökségek is megtalálhatóak: ókori színházak, Zeusz és Artemisz templomai, valamint az Oluk híd és a Bugrum híd, amelyek az ókori építészet remekművei. A kanyon Antalya központjától 92 kilométerre található, és legkönnyebben autóval közelíthető meg.

Saklıkent-kanyon

A Saklıkent-kanyon a Saklıkent Nemzeti Park középső részén fekszik, 50 kilométerre a népszerű üdülőhelytől, Fethiyétől. A délnyugat-törökországi terület egy varázslatos zöldövezet a természet lágy ölén. Miután megváltottuk a belépőnket a nemzeti parkba, egy hídon kell átkelni, amely a Saklıkent folyót íveli át.

Ahogy a hely neve is mutatja: Saklıkent egy rejtett szépség Fethiyében (Saklıkent – rejtett város). Bár Fethiye az egyik legnépszerűbb úti cél télen-nyáron, Saklıkentet már kevésbé ismerik, pedig a hely szépsége pazar látványt nyújt. A kanyon 300 méter mély és 18 kilométer hosszú, így ez az egyik legmélyebb szurdok a világon.

A szurdok évezredek alatt jött létre, miután a víz utat tört magának a sziklában. A hely megközelítése télen nem olyan egyszerű, mivel ekkor a vízszint lényegesen magasabb. Emiatt csak április után érdemes a kanyont felkeresni.

 Ballıkayalar-kanyon

A Gebze autópályához közel található Ballıkayalar-kanyon egyike azon kevés törökországi sziklavölgyeknek, amelyek egész évben látogathatóak. Törökország legnagyobb városa és fővárosa között fekszik, azaz Isztambulból és Ankarából is viszonylag könnyen elérhető. Ballıkayalarban mindig van lehetőség sziklamászásra, főként márciustól júniusig és szeptembertől novemberig ajánlott felkeresni. A Ballıkayalar Nemzeti Parkban táborozásra is nyílik lehetőség. Ballıkayalarban nincsen épített szálláshely, de nem is kell, hiszen az idelátogatók elsősorban a vadonban akarnak aludni. A legjobb hely a táborozáshoz a kanyon legmagasabb pontja.

A Ballıkayalar-kanyon a költöző madarak pihenőhelye is. Ha elég szerencsések vagyunk, pár lenyűgöző képet készíthetünk is a madarakról, úgyhogy érdemes fényképezőgépet hozni. A kanyon eléréséhez az E–5 autópályán kell haladni Gebze irányába, majd Tavşanlı felé elkanyarodni.

 Şahinderesi-kanyon

A Şahinderesi-kanyon Altınoluk vadonjának és a Kaz-hegység (Kaz Dağları) lábánál fekvő üdülőhely szomszédságában fekszik: a kanyon miatt is hívják ezt a térséget „oxigén mennyországnak”. A Kaz-hegység (korábbi neve Ida-hegy) választja el egymástól Törökország égei-tengeri és márvány-tengeri régióit egymástól, és ezért Homérosz úgy jellemezte, mint „az Istenek háza”.

A jó levegő és a zöld növényzet miatt a Şahinderesi-kanyont legjobban a természetbarátok kedvelik. A szurdok nagyjából 27 kilométer hosszú, a hely levegője gyorsan cserélődik, ennek és az itt található gyógyító növényeknek és gyógynövényeknek köszönhetően egy földöntúli hely benyomását kelti.

Fontos megjegyezni, hogy csak a Természet Megőrzése és Nemzeti Parkok Általános Igazgatósága által kiadott engedély birtokában lehet a gyógynövényekhez eljutni. Azt sem árt leszögezni, hogy egy kissé nehézkes a kanyon megközelítése. Egy komolyabb terepjáró szükséges az idejutáshoz és nem árt egy túravezető sem, ha a területet alaposabban szeretnénk felfedezni.

 

Forrás: Türkinfo

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook