A legfontosabb török ünnepek

Törökországban úgy ünneplik a nemzeti ünnepeket, mint Európa kevés részén. A városokat elöntik a nemzeti zászlók, ikonok és integetők. Mindenhol zene szól és a hivatalok, bankok és üzletek zárva tartanak.

Március 21. - Nevruz - a tavasz beköszöntének ünnepe, főleg a Kurdok
Április 23. - Függetlenség napja
Május 19. - Ifjúság és a sport napja
Augusztus 30. - Győzelem napja - a görög invázió felett a függetlenségért vívott háborúban
Október 29. - Köztársaság napja, amelyet 1923 - ban kiáltott ki Mustafa Kemal Atatürk
November 10. - Atatürk halála, akinek minden egyes reggel egy perc csenddel adnak tiszteletet 9:05 - kor

A nemzeti ünnepeken kívül természetesen többet tartanak meg. A legérdekesebbek közé tartozik a Kurban Bayrami, vagy más néven az áldozat ünnepe a tavasz kezdetén, és a Seker Bayram tél beköszöntével. A lunáris kalendárium szerint tartják meg, tehát az ünnep időpontja változó.

Ünnepségek és fesztiválok

Kaukázusi fesztivál
Az egyik legjobban várt ünnepség Törökországban minden évben június vége felé játszódik Artvin városában, nem messze a grúz határoktól. A fesztivál néhány napon és éjszakán át tart. Nemzeti táncokat táncolnak, régi legendákat mesélnek és népművészek lépnek fel. Minden egyes történés az utolsó nap tetőzik bikaviadalokkal.

Az Isztanbuli Nemzetközi Filmfesztivál
Az ezévi évfolyam április 5.-től 20- ig tart, és már a 27. Évfolyam. A filmvetítéseken kívül koncerteket, táncesteket és más kísérő akciót készülnek szervezni.

Tulipánok fesztiválja
Nemcsak Hollandia a tulipánok országa. Főleg az Oszmán birodalom kedvelt virága volt és innen vitte Clusius botanikus őket Hollandiába, ahol szószerint tulipánmániát okozott. A legnagyobb ünnepei eme színes virágnak április végén vannak megtartva Isztanbulban.

Fesztivál Szelcsukban
Május elején az emberek meglátogatják ezt a kisvárost, nem messze Izmirtől, ahol a művészet és a török kultúra fesztiválja folyik. Koncerteken, tánc-vigadalmokon és kiállításokon kívül a hagyományos művészet bemutatója is készül.

A Bodrum Cup jachtversenyek
1998-tól október minden harmadik hétében Bodrunuban játszódnak a jachtszezont lezáró ünnepségek.

Újraéledt Trója
Augusztus elején Trója Trója titokzatosságában újraélednek Homérosz versei és az új antik királynő kerestetik.

Nemzetközi Jazz Fesztivál
Minden év júliusának első 14 napján Isztanbul látja vendégül a várva várt zenei eseményt. A gazdag program olyan sztárok koncertjeit kínálja, mint Norah Johnes, Led Zeppelin vagy Robina Gibb.

Szt. Mikulás
Szt. Mikulás ünnepe főleg a táncoló dervisekről híres és december 6-tól 8-ig ünneplik.
A turistaszezonban Törökországban megszámlálhatatlanul sok zenei és művészeti fesztivált rendeznek. Említésre méltó még a Marmamiszi Fesztivál, vagy a country fesztivál Törökország északi részén, melyet június végén tartanak.

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook