3 rejtélyes hely a Mátrában

A Török-lábnyom, más, ismert nevén a Török katona lábnyoma vagy Törökőr lábnyom a Mátra egyik legtöbb kérdést felvető misztikus helyszíne. 

A 789 m magas, ikonikus vulkáni csúcs, Ágasvár északnyugati oldalában, Szorospatak-Bátonyterenye irányába haladva, a piros sáv jelzéssel ellátott túraút mentén, egy öreg fa tövében találjuk a kőbe faragott, felnőtt férfi lábának mértével egyező méretű szabályos lábnyomot, melynek keletkezése ismeretlen. A köznyelv által alkotott, meglehetősen gyermekded legenda szerint az Oszmán Birodalom idején egy török janicsár rendre itt őrködött, figyelve azt, hogy az Ágasvár csúcsán álló erődítményt a környékbeli települések lakói nehogy visszafoglalják, s oly sokat állt e helyen, hogy lába kikoptatta a talajt. Ez természetesen csak mese, ugyanis már az fizikai lehetetlenség, hogy évekig, évtizedekig egy helyben álljon egy ember, s hogy annak lábnyoma körülbelül 10 centiméter mélységű vájatot eredményezzen a szikla felületén. A Török-lábnyom keletkezéséről, létrehozásáról és funkciójáról tudományosan elfogadott és alátámasztott igazolás nincs, azonban annyi biztos, hogy a töröknek semmi köze nincs hozzá.

Forrás: Turkinfo.hu

Trivium Kiadó ajánlata

Hírlevél

Kapcsolat

A Trivium Kiadó webáruházát, melyben számtalan izgalmas, érdekes, szórakoztató könyvre lelhet a Keleti irodalom remekein át az Üzleti könyvekig, az alábbi linken éri el:

http://triviumkiado.hu

Tudta azt, hogy közvetlenül a kiadótól való rendelés min. 20%-kal kezdvezőbb áron történik, mint a könyvesbolti teljes fogyasztói ár?

Amennyiben kérdése van, kérjük az alábbi űrlap kitöltésével keressen meg minket és kollégánk hamarosan választ küld Önnek!

Név * 
E-mail * 
Üzenet * 

Adja meg a képen látható biztonsági kódot: 

Facebook